Legături sumbre ale influențelor ruse în Bulgaria, România și Republica Moldova

Implicațiile Rusiei în afacerile țărilor din Estul Europei tot mai la suprafață.

0
581
sursă: normedia.ro

Au trecut doar câteva zile de când Ministrul rus al apărării, Sergei K. Shoigu anunța retragerea trupelor ruse ce au executat un antrenament la doar câțiva kilometri de Ucraina. Însă spiritele s-au încins atât în Ucraina, cât și în Republica Cehă sau Belarus. Țări în care influența rusă e din ce în ce mai prezentă.

Nici situația din țara noastră nu este una calmă. Cu toate că vin sărbătorile pascale autoritățile sunt pregătite pentru a răspunde Rusiei, mai ales după ce Ministerul român al Afacerilor Externe l-a expulzat pe Adjunctul Atașat Militar rus la București.

BULGARIA

Nici în partea vecinilor de la Sud de Dunăre, în Bulgaria, situația nu e calmă. Bulgarii se îndreaptă către un cabinet de experți temporar și probabil noi alegeri parlamentare după ce al doilea partid clasat la recentele alegeri și-a redat mandatul de a forma un guvern.

Parchetul bulgar, anunță o serie de anchete asupra cercetării unor explozii la depozitele de muniție din ultimii 10 ani. Patru din respectivele explozii au avut chiar și o coincidență stranie în tiparul execuției acestora. Prima fiind pe 12 noiembrie 2011. Cea de-a doua explozie cât și cea de-a treia a avut loc la depozitele și ariile de producție din Iganovo, locul unde își desfășoară activitatea compania statului bulgar, VMZ Sopot. Compania respectivă e cea mai mare în materie de manufacturare a armelor bulgărești. Incidentele au avut loc în lunile martie și aprilie din 2015.

Potrivit parchetului din Bulgaria, al patrulea incident e extrem de curios, mai ales să nici nu a fost raportat în mod inițial. Pe 31 mai 2015, a avut loc un incendiu devastator la un institut de investigații din capitala Bulgariei, Sofia, unde au ars toate dosarele cu dovezi în cazurile incidentelor anterior menționate. Parchetul a anunțat că, la doar câteva ore doi ofițeri ruși ai serviciului de informații militare GRU. Aceștia sunt Egor Gordienko, alias Georgi Gorshkov și Denis Sergeev, alias Sergey Fedotrov; ambii fiind implicați în cazuri de corupție, atentate și trafic cu arme, precum și cooperarea cu mafia armelor din Bulgaria și din Rusia. De asemenea, parchetul Bulgariei anunță că ar mai fi un al treilea agent rus implicat, care realiza împreună cu ceilalți doi, transporturi de arme către Ucraina și Georgia.

Ultimul caz de incident a avut loc în luna martie, anul trecut, când a explodat un depozit deținut de producătorul de armament de stat, denumit Arsenal, care a fost distrus în totalitate de incendiul ce a urmat. În toate cele 4 cazuri, au existat incendii ce s-a precedat unor explozii de proporții, care putea fi văzute ca și ferestre de oportunitate, numai bune și convenabile unu sabotaj. Locațiile exploziilor sunt afișate pe harta Bulgariei de mai jos.

Lavrov, Ministrul rus de afaceri externe acuză parchetul Bulgariei de faptul că, s-au alăturat mișcării cehilor care vor să-și bată joc de Rusia. Însă o declarație bizară a ministrului rus de externe, e că motivul celor două țări (Bulgaria și Cehia) e că Rusia nu a fost acuzată în cazul asasinării prințului austro-ungar Franz Ferdinand. Doar acum două zile, Ministrul de Externe al Bulgariei l-a invitat la discuții pe ambasadorul Rusiei la Sofia.

ROMÂNIA

România a semnat contractul de scrisoare de ofertă și acceptare (LOA) pentru sistemele de apărare costieră (CDS) ale rachetelor navale (NSM). Direcția Generală Armament a Ministerului Apărării Naționale a semnat contractul în numele guvernului. În 16 octombrie 2020, Departamentul de Stat al SUA a luat o hotărâre de aprobare a unei eventuale vânzări militare străine (FMS). Costurile sistemelor, care includ patru lansatoare mobile, sunt de aproximativ 286 milioane dolari. Livrarea va avea loc în ultimul trimestru al anului 2024.

Astfel, România va folosi această armă, de lovitură de precizie cu rază lungă de acțiune, pentru a spori eficacitatea misiunii, supraviețuirea și interoperabilitatea NATO în misiunile și operațiunile actuale și viitoare.

Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și România cresc, un videoclip difuzat joi în România arată atașatul adjunct rus recent expulzat „întâlnindu-și sursele” pentru a obține informații clasificate.

Expulzarea lui Grișev are loc într-un context mai larg de expulzare a diplomaților ruși din alte părți ale Europei din cauza presupuselor activități de spionaj și a acuzațiilor de sabotaj militar în Republica Cehă și Bulgaria.

REPUBLICA MOLDOVA

Basarabenii riscă un nou conflict intern. După reactivarea armatei transnistrene, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțională decizia parlamentului din 23 aprilie privind retragerea mandatului lui Domnica Manole. Astfel apare o nouă decizie a Curții Constituționale, ce va face posibilă alegeri parlamentare anticipate în Rep. Moldova.

Președintele Maia Sandu, chiar a ținut să semneze un decret privind dizolvarea parlamentului și cere alegeri anticipate pentru data de 11 iulie. Ca și răspuns, pro-rușii socialiști au început un protest și o campanie disperată împotriva Curții Constituționale a Republicii Moldova, însă nu au reușit să tragă de timp pentru ca să amâne luarea deciziei pentru alegerile anticipate.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.