În urmă cu aproape două săptămâni, Rusia avertiza cu muniție de război un distrugător britanic care naviga înspre Georgia, la Batumi prin apele Crimeei. Ape care sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind încă ale Ucrainei, de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Încă de atunci Rusia ridică presiuni și pretenții la adresa apelor sale „noi” teritoriale dobândită în urma anexării Crimeei. La un moment dat blocând și intrarea în Marea Azov, mare prin care partea de Est a Ucrainei este legată la apele internaționale. După, Ministerul de Apărare al Rusiei informează că urmărește activitatea fregatei marine italiene care a intrat în Marea Neagră.
Putin declară după eveniment că a fost o provocare din partea NATO la adresa prezenței ruse în Marea Neagră. De altfel, președintele rus a și spus la o televiziune că:
„Chiar dacă scufundam nava, ar fi dificil să ne imaginăm că lumea ar fi pe punctul de a porni un Al Treilea Război Mondial, deoarece cei ce o vor face vor ști că nu pot ieși victorioși din război.” – a declarat Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.
O declarație care ne face să ne gândim la faptul că, șeful rus chiar își dorește acest război. De altfel, Rusia a și trimis trupe și nave în Crimeea la Sevastopol pentru a-și desfășura propriile exerciții în protest față de evenimentul „Sea Breeze” organizat de NATO.
Peste 30 de țări vor participa la exercițiile maritime, dar și terestre și aeriene organizate de către NATO având ca și gazdă Ucraina. Exercițiile se vor purta pe coasta Ucrainei în dreptul orașului Odessa. Există însă riscul unei tensiuni mai mari.
Marina Ucrainei este însă depășită numeric în Marea Neagră. În trecut Ucraina, chiar înainte de 2014, deținea o flotă mult mai mare decât cea a Rusiei în Marea Neagră. Dar, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, cea mai mare partea a navelor aflate la acel moment pe peninsulă au fost capturate de către ruși.
Fostul guvern ucrainean a fost lipsit de replică și a lăsat totul în urmă neștiind cum să-și organizeze forțele pentru evacuare. Ucraina a fost practic luată prin surprindere de forțele pro-ruse, însă nu a dat dovadă că ar fi existat vreun plan pentru asemenea scenarii.
Dezbătută de foarte multe ori situația Insulei Șerpilor între Ucraina și România, micuța insulă riscă acum să fie capturată de către Rusia. Această mișcare ar putea duce la blocarea navigării ucrainene către Marea Neagră. Și ar putea amenința și prezența României în zonă. De altfel, și platformele petroliere din zonă ar fi în pericol de a fi capturate de ruși.