În conformitate cu informațiile publicate miercuri de autoritățile vamale, importurile și exporturile chineze au înregistrat o tendință de scădere în luna septembrie ca urmare a unor blocaje în transportul maritim sau a altor perturbări, cât și a epidemiilor de coronavirus.
Totodată, potrivit raportului, valoarea exporturilor a urcat cu 28,1%, până la 305,7 miliarde de dolari. Acest lucru a fost puțin accelerat comparativ cu avansul de 26% observat deja în august care a depășit previziunile agenților economici.
În schimb, valoarea importurilor a urcat cu 17,6%, ajungând la 240 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o reducere de 33% în cazul lunii trecute.
Față de 2020, atunci când în prima jumătate a anului, cererea globală s-a depreciat drastic deoarece statele au închis industriile și magazinele în vederea combaterii COVID-19, informațiile privind comerțul de anul acesta par să fie distorsionate.
În martie 2020, imediat ce Partidul Comunist chinez aflat la conducere a declarat că virusul este sub control, exportatorii din China au revenit, însă competitorii externi au fost în permanență îngrădiți din cauza restricțiilor anti-COVID.
Ce spun economiștii?
Potrivit economiștilor, se preconizează că se va ajunge la o oarecare stagnare a consumului de mărfuri chinezești la nivel global, odată cu atenuarea măsurilor de protecție contra bolilor și redeschiderea sectoarelor de divertisment, de turism și de alte activități de servicii.
De asemenea, se preconizează că importurile se vor diminua pe măsură ce sectorul construcțiilor imobiliare va încetini, iar prețurile mărfurilor prime vor scădea, după un impuls de scurtă durată cauzat de relaxarea restricțiilor impuse de guverne în caz de pandemie.
În luna septembrie, excesul de comerț global al Chinei a urcat la 68 de miliarde de dolari, de la 52 de miliarde de dolari în august. Începând din 2015, a fost cel mai mare nivel atins vreodată.
SUA vs. CHINA
Potrivit datelor, surplusul comercial cu Statele Unite, sensibil din punct de vedere politic, a crescut la 42 de miliarde de dolari în septembrie, de la aproape 38 de miliarde de dolari în august.
Fostul președinte american Donald Trump a inițiat un război comercial împotriva Chinei în urmă cu mai bine de trei ani, însă executivul condus de către succesorul său, Joe Biden, nu a spus încă dacă se va conforma cererilor chineze de a reduce unele dintre tarifele vamale dure.
Katherine Tai, oficialul principal pentru probleme comerciale al lui Biden, a afirmat recent că a planificat discuții deschise cu Beijingul cu referire la plângerile întreprinderilor occidentale privind politicile care oferă concurenților chinezi un avantaj neloial.
În septembrie, Asia de Sud-Est a fost principala piață de export a Chinei, ceea ce indică o creștere a legăturilor comerciale pe măsură ce țările renunță la taxe vamale și înlătură anumite obstacole birocratice ca parte a unor tratate de comerț la nivel local.
Livrările de automobile, telefoane mobile, electronice de consum și componente auto au crescut semnificativ din ianuarie până în septembrie, potrivit cifrelor publicate miercuri.
Creșterea globală a comerțului bidirecțional a încetinit la 15% în perioada iulie-septembrie, în scădere față de creșterea de 25% de la an la an din trimestrul precedent.