EXCLUSIV. Rusia lui Putin versus Putin al Rusiei? De la Autoritarianism către Totalitarism, ÎNCET, dar sigur

0
60
EXCLUSIV. Rusia lui Putin versus Putin al Rusiei De la Autoritarianism către Totalitarism, ÎNCET, dar sigur. Foto: Putin/Tw/

Cristian Dorobanțu, analist politic, vă prezintă în exclusivitate o analiză teoretică despre Vladimir Putin și tranziția de la Autoritarianism către Totalitarism, în societatea rusă.

Autoritarianismul – este un sistem politic ce favorizează centralizarea puterii pe umerii, în genere, a unui singur om/lider/a unei elite conducătoare și care respinge în mod natural pluralismul politic.

De asemenea, pentru menținerea puterii, uzitarea puterii centrale prin structurile sale de forță pentru a înăbuși dizidenta și contestarea puterii, este ceva comun.

Conceptul de „supremație a legii” devine unul străin și este atacat constant, justiția fiind ceva dictat și împărțită în mod arbitrar, separația puterilor în stat este confuză, iar sistemul democratic electoral este defectuos și de cele mai multe ori trucat.

Dacă sună cumva familiar, aveți dreptate, aceasta este, sau era, Rusia lui Putin de până acum:

DETALII

–> https://cuponis.ro/XLPHR

–> https://cuponis.ro/PZmNb

–> https://cuponis.ro/FXVLE

–> https://cuponis.ro/rZLwP

–> https://cuponis.ro/GsgEt

Totalitarismul – este o formă de guvernare și un sistem politic caracterizate prin interzicerea pluralismului politic (a celorlalte partide politice), prin scoaterea în afara legii a indivizilor/organizațiilor ce fac opoziție la puterea centralizată și care implică un control ferm și aproape total asupra vieții publice și private ale propriilor cetățeni.

Noua lege a lui Putin privind recrutarea digitală fixează în poziție baza deja creată toamna trecută pentru tranziția dintre autoritarianism și totalitarismul .

În urma mobilizării generale mascate sub forma a uneia parțiale, aparatul administrativ a constatat eșecurile și ineficiența sistemului existent, informație ce a ajuns cu siguranță și pe biroul ascuns și mobil al lui Putin.

Anul trecut se estimează că în jur de 900.000 –sub estimarea maximală – de ruși au fugit din calea mobilizării, formându-se cozi interminabile la granițele Georgiei sau Kazahstanului, lăsând așa-zisa „Operațiune Specială” fără carnea de tun atât de necesară operațiunilor ruse și strategiei uzitate în Ucraina.

Parcursul războiului a fost până acum departe de orice idee prestabilită și departe de orice plan pe care strategii de la Kremlin le-au formulat antebellum, obiectivul declarat al acestui război fiind unul fluid și mutat constant în funcție de eșecurile suferite la nivel strategic, dar și în funcție de realizările tardive despre imposibilitatea operativă și tactică dictată de realitatea din teren.

Valurile de oameni aruncate în fața minelor, mitralierelor de calibru mare, artileriei și a liniilor defensive ucrainene au degradat capacitatea forțelor ruse până la incapacitatea de a mai executa ofensive reale, deși nu complet dacă luăm în considerare avansările lente și extrem de costisitoare din orașul Bakhmut (irelevant la nivel strategic, dar relevant la nivel politic, fiind ultimul pas pentru ocuparea completă a zonelor administrative Luhansk și Donețk).

Așa cum scriam acum mai bine de un an, Putin folosește singura resursă „infinită” aflată la dispoziția sa pentru a continua acest război:

„Pentru a nu pierde capacitățile militare de top, care sunt limitate în comparație cu cele ale alianței NATO, va prefera să arunce în luptă viețile unor ceceni considerați „ieftini”, viețile unor cetățeni ruși din vastele și săracele teritorii deasemenea „ieftini”. Putin ar folosi, așa cum o și face, resursa pe care o are din abundență – viața umană”, conform Cristian Dorobanțu.

În același timp, s-au constatat multiple incidente în care centrele de recrutare au fost incendiate, clipuri video ieșind la suprafață, mai ales după vestita „retragere voită” din nordul Kievului.

Este deja bine înțeles până acum că, de fapt, aceste gesturi de rebeliune din partea cetățenilor ruși nu sunt acte de protest la adresa genocidului pe care statul rus îl desfășoară în Ucraina, ci mai degrabă ele sunt gesturi de autoconservare.

În orice caz, disponibilitatea acestora de a fi folosiți pe post de absorbante de gloanțe și obuze ucrainene este una destul de scăzută, un efect pe care îl întâlnim mai ales în rândul rezidenților din Moscova și Sankt Petersburg Oblast.

Gesturile de insubordonare au început să apară din ce în ce mai des, mai ales în regiunile/republicile sărace (de cele mai multe ori fiind și cele care au o altă alcătuire etnică decât cea „principală” – russkiy vs. cetățean rus) care au furnizat cetățeni pentru valurile sinucigașe din Bakhmut, Vuhledar și alte direcții de atac, ceea ce înseamnă că în curând zonele bogate, dar și cele mai locuite, vor fi vizate pentru un nou val de mobilizare.

Drepturile cetățenilor sunt de asemenea sub asalt, iar prin această nouă lege, care necesită o simplă transmitere prin email a notificării de recrutare/mobilizare, tranziția către totalitarism începe să fie vizibilă.

Controlul asupra granițelor proprii a transformat fuga în afara lor într-un act extrem de dificil, există informații că pașapoartele elitelor și ale celor din aparatul administrativ au fost confiscate, iar lipsa răspunsului la ordinul digital de recrutare/mobilizare îți transformă viața într-un calvar, punându-te în imposibilitatea de a mai ieși din țară, de a mai conduce un autovehicul prin suspendarea permisului de conducere și de a tranzacționa apartamente ș.a.

În continuare, o altă lege discutabilă, una care obligă cetățenii să se autodenunțe pentru bani nedeclarați și-a făcut apariția în urma realizării surprinzătoare că nivelul de cheltuieli din bugetul federal este atât de ridicat încât la 17 aprilie deficitul fiscal era de 4,77 trilioane de ruble, cu aproape 40% mai mare decât ținta sa de deficit pentru întregul an, iar unul din trei subiecți federali s-a confruntat cu deficit în ceea ce privește impozitarea.

Situația se înrăutățește gradual, sancțiunile sunt eficiente, și cu cât va trece timpul, viața în Rusia se va înrăutăți, iar Putin și cercul său de conducere își vor strânge din ce în ce mai puternic tentaculele din jurul cetățeanului de rând, alunecând, încet, dar sigur, către totalitarism prin abandonarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

Cristian Dorobanțu, expert politic vă prezintă în exclusivitate o analiză teoretică despre Vladimir Putin și tranziția de la Autoritarianism către Totalitarism, în societatea rusă.
Cristian Dorobanțu, expert politic vă prezintă în exclusivitate o analiză teoretică despre Vladimir Putin și tranziția de la Autoritarianism către Totalitarism, în societatea rusă.

Cristian Dorobanțu, expert politic vă prezintă în exclusivitate o analiză teoretică despre Vladimir Putin și tranziția de la Autoritarianism către Totalitarism, în societatea rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.