
Qantas, compania aeriană australiană de vârf, a anunțat o schimbare semnificativă în politicile sale privind uniformele, permițând acum angajaților de sex masculin să se machieze și să aibă părul lung, și renunțând la obligativitatea pentru angajatele de sex feminin de a purta machiaj și tocuri în timpul serviciului, precizează BBC.
Acesta este un răspuns la presiunile din partea sindicatului australian care, în anul precedent, a solicitat companiei Qantas să își actualizeze „politica privind uniformele în secolul 21”. Mișcarea Qantas se aliniază cu tendința altor companii aeriene de a relaxa regulile, precum Virgin Atlantic care a adoptat uniforme neutre din punct de vedere al genului.
Qantas a menționat într-un comunicat de presă că „moda se schimbă, la fel și orientările noastre de stil de-a lungul anilor”. Aceasta a adăugat că este mândră de diversitatea sa și că a actualizat liniile directoare în concordanță.
Noile reguli, care permit atât bărbaților cât și femeilor să poarte același tip de bijuterii, inclusiv ceasuri mari, se aplică și pentru angajații companiei aeriene de buget, Jetstar, a Qantas.
Imogen Sturni de la Australian Services Union (ASU), care a condus campania pentru modificarea politicii privind uniformele Qantas, a declarat pentru BBC că această schimbare reprezintă o „mare victorie pentru lucrători”.
Deși Qantas a făcut pași semnificativi în flexibilizarea codului său de îmbrăcăminte, compania a păstrat anumite reguli, inclusiv acoperirea tatuajelor și specificarea că articolele de uniformă trebuie purtate în combinații specifice.
Această mișcare vine după ce alte companii aeriene internaționale și-au revizuit propriile politici de uniformă. Virgin Atlantic, de exemplu, a adoptat o „abordare fluidă” care permite personalului să aleagă ce poartă la serviciu „indiferent de sex”.
În 2019, Air New Zealand a eliminat interdicția asupra tatuajelor vizibile pentru a permite „angajaților să își exprime individualitatea și moștenirea culturală”, recunoscând importanța tatuajelor în cultura Maori.
