
Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a tras un semnal de alarmă privind starea instituțiilor și justiției din România, subliniind că țara s-a transformat în „o republică a privilegiilor și a specialilor”.
Într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, Drulă a fost neiertător în criticile sale la adresa guvernului și a sistemului. Revenind la o metaforă folosită cu doi ani în urmă, el a afirmat că „unde deschideam un dulap în Ministerul Transporturilor, găseam nişte băieţi mufaţi la bani”. Adaugă că acum această imagine se aplică la mai multe nivele ale guvernanței.
Drulă a criticat recentele declarații ale ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, care a spus că lupta cu drogurile la categoria adulți e pierdută.
„Ce semnal e acela? Ca ministru la Interne, când dai un asemenea semnal, cred că e petrecere pe la marii traficanți de droguri din România”, a spus el.
În acest context, Drulă a propus „un proiect pilot” în care Predoiu să se „retragă puţin”, subliniind că actuala conducere a Ministerului Afacerilor Interne și a Poliției Române a dus la o deprofesionalizare a sistemului și la o lipsă de echipamente.
Abordând tragedia de la Crevedia, Drulă a descris situația ca fiind „șocantă” și a legat aceasta de ineficiența și corupția sistemului politic actual.
„Există niște cauze care țin de această clasă politică, de PNL și PSD, de felul cum protejează aceste mafii locale”, a explicat el.
Mai mult decât atât, Drulă a trasat o linie directă către președintele României, Klaus Iohannis, susținând că el este în fruntea acestor rețele.
„Este Klaus Iohannis, cel care ne-a spus că nu avem un stat eșuat. Păi, un stat care eșuează, care nu își face rolul de siguranță, de protecție, de verificare și care permite unor rețele mafiote să existe în afara legii, dacă au protecție de la partid, cum se numește?”, a întrebat retoric Drulă.
Drulă a lăudat totuși angajații din administrația publică și oamenii de afaceri onești care își fac munca în ciuda acestor împrejurări. Cu toate acestea, intervenția sa a fost în mare parte un apel la reflecție și acțiune imediată pentru a corecta dezechilibrele și ineficiența care par să fi capturat statul român.
Pentru mulți, cuvintele lui Drulă nu sunt doar un diagnostic al problemelor României, ci și o chemare la acțiune. Întrebarea care rămâne este dacă această chemare va fi ascultată și urmată de măsuri concrete.
