Avem resurse, dar nu știm ce să facem cu ele! România, depășită de Bulgaria și Ungaria de la care importăm masiv pește

0
9

Eșecul nostru, bucuria vecinilor, de la care importăm masiv. În Bulgaria și Ungaria s-au dezvoltat afaceri de proporții, care se bazează doar pe exportul către România, precizează Știrileprotv.

România a avut o acvacultură importantă. Un circuit al peștelui care începea de la stațiile de cercetare, pentru puiet, până la unități de procesare care exportau masiv. A urmat o privatizare fără viziune și am dezvoltat în schimb o uriașă piață neagră a peștelui.

Și deși gustul românului pentru pește este în creștere, producția pescărească, marină și de apă dulce e în declin constant. Cu o flotă maritimă mai mult decât modestă și ferme piscicole care se convertesc în pășuni și unități de agrement, cu braconaj în floare și pescari autentici tot mai puțini, dar și fără multe investiții eficiente, piața peștelui de la noi e dominată de importuri.

Cătălin Platon, președinte Patronatul Romfish: ”Noi importăm la ora actuală crap și păstrăvi din țările vecine, în valoare de 39 de milioane de euro pe an. În cei 14 ani, în buget, sunt undeva la 700 de milioane de euro pierdere pentru statul român numai din producție din care se puteau lua taxe”.

În Bulgaria, afaceriștii produc pește intensiv și trimit anual mii de tone de pește, în special crap și păstrăv, către țara noastră. Ei obțin profituri considerabile, iar prețurile de vânzare în România sunt mult mai mari decât costurile lor, ceea ce face importul de pește din Bulgaria o afacere profitabilă.

Autoritățile bulgare au susținut dezvoltarea acvaculturii și au oferit facilități pentru producători, în timp ce în țara noastră s-au majorat redevențele pentru luciul de apă concesionat, ceea ce a descurajat investițiile în această industrie.

George Ionescu, președintele Patronatului Peștelui din România, susține că politica guvernului român nu este una eficientă și că ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de pește în țară.

În plus, pescuitul comercial în România se confruntă cu probleme grave, cum ar fi braconajul și contrabanda cu pește. Pescarii vând masiv pește la negru pentru a evita impozitele și reglementările, iar acest lucru afectează negativ industria piscicolă legală.

Țara noastră se confruntă cu o criză în industria piscicolă, cu producție scăzută și dependență crescută de importuri din țările vecine, în timp ce Bulgaria și alte țări au dezvoltat afaceri de succes în domeniul acvaculturii și exportă pește în România cu profituri semnificative.

Avem resurse, dar nu știm ce să facem cu ele! România, depășită de Bulgaria și Ungaria de la care importăm masiv pește
Avem resurse, dar nu știm ce să facem cu ele! România, depășită de Bulgaria și Ungaria de la care importăm masiv pește

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.