Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală din România au înregistrat o creștere semnificativă de 23%, după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin special pentru aceste instituții, conform unor surse oficiale citate de Economedia.
Această creștere salarială se aplică exclusiv angajaților din aceste instituții și a fost posibilă prin intermediul unui mecanism juridic creat special de guvern pentru acest grup de bugetari.
Creșterea salariilor a fost implementată începând cu luna octombrie, când angajații din cele trei instituții au primit salarii majorate pentru acea lună, potrivit informațiilor furnizate de G4Media.
În luna octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a acordat ministrului Finanțelor autoritatea de a stabili nivelurile salariilor din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru. Acest lucru a reprezentat o derogare de la legea salarizării și a fost inițiat ca urmare a protestelor angajaților din Ministerul Finanțelor din luna septembrie.
Ceea ce a stârnit controverse este faptul că guvernul, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și-a asumat angajamentul de a renunța la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, de a reforma legea salarizării și de a menține sub control cheltuielile bugetare.
În nota de fundamentare a ordonanței de urgență, inițiatorii au argumentat că eliminarea inechităților salariale între angajații din Ministerul Finanțelor va conduce la o eficientizare a activităților fiscale și la o colectare mai bună a veniturilor fiscale, având un impact pozitiv asupra economiei bugetare.
Cu toate acestea, în noiembrie, Senatul României a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care permitea ministrului Finanțelor să stabilească unilateral salariile angajaților din cele trei instituții menționate. Cu toate acestea, efectele ordonanței au rămas deja în vigoare, având un impact semnificativ asupra salariilor angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală.