INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”

0
187

Sofiami este o editură pasionată de universul copilăriei, născută din convingerea că poveștile au superputerea de a inspira și educa. Cărțile Sofiami sunt văzute ca investiții în educația copiilor, oferindu-le deopotrivă aventură, bucurie și învățare.

Editura promovează dezvoltarea prin lectură, oferind cărți de calitate și variate, însoțite de ilustrații frumoase care aduc la viață personaje și lumi fantastice.

  1. Oana, spune-ne povestea din spatele Sofiami. Ce te-a inspirat să creezi acest univers minunat pentru copii?

Contesa de Ségur. Dar, dacă trebuie detaliat, alături de ea, multe alte lecturi din copilărie. Şi, dacă e să merg mai departe, preocuparea mea din timpul facultăţii pentru studiul literaturii pentru copii, care s-a concretizat într-o lucrare de licenţă pe această temă. Şi, ca să închidem cercul, în cele din urmă, naşterea băieţelului meu, care îmi doresc să crească înconjurat de cărţi frumoase. De fapt, de şi mai multe cărţi frumoase.

Singura problemă e că lui nu îi plac poveştile cu zâne, ci mai degrabă cărţile cu tractoare. Ceea ce m-a făcut să-mi dau seama că, deși există multe cărți minunate pe piaţă, este totuși loc pentru altele, care să le vorbească direct copiilor din zilele noastre, care să îmbine învățături valoroase cu aventuri captivante, redate într-un limbaj pe care să-l înţeleagă şi plasate într-un cadru care să le fie familiar.

Nu ştiu cât de bine are să-mi iasă, dar îmi vine în minte un episod, când, văzând standul nostru de la Gaudeamus, cineva a exclamat: „Da’ ce aer occidental au cărţile astea!”. Aş putea spune, aşadar, că suntem pe drumul cel bun.

INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, owner Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
  1. Jacqueline Kennedy Onassis a spus că „Cea mai bună investiție în educația unui copil sunt cărţile.” Cum se reflectă această afirmație în selecția și crearea cărților la Sofiami?

Îmi place tare mult ce a spus ea şi îmi place să privesc dincolo de avatarul ei de cancan. A rostit un adevăr şi cred că cineva care promovează lectura şi care crede în ea nu are cum să fie superficial.

Da, şi cărţile Sofiami sunt o investiţie în educaţie. În primul rând pentru că deschid ferestre spre universuri noi, spre culturi diverse, spre emoţii încă netrăite. În al doilea rând, pentru că am ales să tipărim la standarde înalte. Cărţile noastre au dimensiuni mari, au coperţi cartonate şi, în interior, hârtie de foarte bună calitate. Atenția la detalii se extinde și asupra designului.

Toate acestea subliniază angajamentul Sofiami de a oferi cărți care să fie nu fie doar frumoase, ci și durabile și prietenoase cu cititorul, asigurând astfel că fiecare ediție poate fi o companie de nădejde pentru cititori pe parcursul multor ani. Sau, de ce nu, poate că le vor citi şi copiii copiilor noştri.

Asta dacă nu vor fi pasionaţi de cărţi despre fel și fel de maşinării pe care le va dezvolta tehnologia viitorului. Sper că remarcați optimismul. Indiferent de varietatea de gadgeturi cu care o să ne surpindă evoluția tehnicii, eu cred că vor fi copii pasionați de lecturi.

  1. De ce crezi că poveștile joacă un rol atât de crucial în dezvoltarea copiilor? Poti oferi exemple din colecția voastră care să ilustreze acest impact?

Pentru că au capacitatea de a răspunde curiozităților lor nesfârșite, de a le hrăni imaginația bogată și de a le încuraja dorința de explorare. Sau, mai pe scurt, pentru că îi provoacă. Acesta a fost răspunsul la prima întrebare.

Pentru cea de a doua, îmi este greu să găsesc un singur exemplu. Colecţia noastră de cărţi este diversă: de la cărţi cu dinozauri care călătoresc cu mașina timpului până la povești pline de magie şi sensibilitate, cărţi cu amazoane, care explorează teme de curaj și prietenie, cărţi inspirate din poveşti adevărate. Fiecare titlu Sofiami este o poartă deschisă către posibilități infinite de dezvoltare a celor mici.

Acum că am început să le enumer, chiar îmi vine în minte un exemplu. E o carte pe care o vom tipări curând: „Cei trei purceluşi”. Şi ar putea juca un rol crucial în dezvoltarea celor mici datorită poveştii din spatele poveştii, pentru că este ilustrată de un tânăr cu autism: Tobias Cambien. Asta da lecţie de viaţă!

INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, owner Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
  1. Ai o deschidere către colaborare cu alte edituri. Cum vedeți colaborarea într-un domeniu competitiv ca cel al cărților pentru copii?

Principiul după care mă ghidez eu este: cu cât mai multe cărţi, cu atât mai bine. Dacă sub soare este loc pentru toată lumea, în bibliotecă de ce n-am înghesui mai multe volume?!

Consider că deschiderea către colaborare este esențială pentru inovație și diversitate în lumea literaturii pentru copii. Acest lucru permite schimbul de idei și resurse între autori, ilustratori și specialiști în educație, îmbogățind astfel oferta pentru tinerii cititori. În plus, parteneriatele pot duce la dezvoltarea de proiecte inovatoare care combină expertiza din diferite domenii, oferind cărți care nu numai că distrează, ci și educă.

De altfel, ca să vedeți că eu chiar cred în parteneriate, înainte de înființarea Editurii Sofiami, m-am consultat cu Bianca Mereuță, fondatoarea Editurii Signatura, care nu a ezitat să-mi ofere sprijinul ei. Așadar, se poate și așa.

Dar peste toate cele de mai sus, care poate sună cam pretențios, dacă ar veni mâine la mine directorul unei edituri și mi-ar spune: hai să dezvoltăm împreună un program sau un festival pentru micuții cititori!, nu aș sta pe gânduri. Sau poate că trebuie să merg eu către ei. Astfel aș răspunde real și pe bune la această întrebare.

INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, owner Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
  1. Cum contribuie Sofiami la sprijinirea dezvoltării copiilor prin lectură? Aveți programe sau inițiative speciale în acest sens?

Parcă v-aș fi citit gândurile. Cred că mai sus am deschis bine ușa către intențiile pe care le am. Mi-ar plăcea să organizez un festival al literaturii pentru copii. Făcut cu simț de răspundere și cu simț de distracție în egală măsură, dar cred că mai am câte ceva de învățat până în acel punct.

În afară de asta, în prezent, noi desfășurăm ateliere de lectură pentru copii, care sunt foarte-foarte apreciate. Sensul lor este să integrăm în momentul lecturii un cadru și o atmosferă foarte prietenoasă, cu jocuri de rol, cu sesiuni de artcrafting, cu discuții și păreri despre personaje, cu posibilitatea de a schimba finalul poveștii. Avem și biscuiți.

Când primim acordul de la părinți, și ciocolată caldă. Și era să uit: nu dăm pe nimeni afară. Toată familia ascultă povești. În acest mod cred eu că îi putem împrieteni pe cei mici cu universul literelor, astfel încât peste ani de zile să nu fim cei care se vaită că tinerii nu mai citesc, ci cei care pot spune: noi am încercat să formăm adulți pasionați de cărți.

  1. Ilustrațiile joacă un rol esențial în cărțile pentru copii. Cum alegeți ilustratorii pentru cărțile voastre și ce importanță au aceste imagini vizuale în povestirile pe care le spuneți?

Pentru cărțile pe care le publicăm, numite picture books sau, cum le numeam când eram mici, cărți cu poze, aș putea spune că uneori ilustrația e mai importantă decât textul. De-asta cred că se și numesc așa. Dar uneori. Să nu ignorăm povestea.

Ea există înaintea imaginilor. E un pachet de emoții de fapt. Și e sarcina cea mai grea să alegi ilustratorul, pentru că trebuie să fie fix acela care simte manuscrisul și care să țină cititorul în poveste chiar și după ce a întors ultima pagină. Și mai e greu și pentru că ilustratorii români sunt foarte talentați. Noi colaborăm acum cu Beatrice Gherghel, Andreea Chele și Daniela Olaru.

  1. Ce provocări întâmpinați în procesul de creare și publicare a cărților pentru copii? Ce te motivează să continui în acest domeniu?

E greu să găsim un echilibru între valoarea artistică a cărților și apelul lor comercial. Trebuie să fim relevanți în fața schimbărilor din educație și tehnologie și a concurenței crescânde din partea altor forme de divertisment digital. În rest ne descurcăm. Ne place să facem cărți.

INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, owner Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”

8. Ce planuri de viitor ai pentru Sofiami? Există noi direcții sau proiecte pe care dorești să le explorezi?

Vrem titluri noi, bineînețeles. Apoi, să extindem puțin limita de vârstă. Să adăugăm în portofoliu cărți interactive sau ebook-uri. Și, dacă toate acestea se dovedesc a fi bune, poate ne vom permite un loc fizic unde să interacționăm cu cititorii.

9. Ce mesaj ai pentru copiii și părinții care descoperă lumea Sofiami pentru prima dată?

Am două mesaje de fapt.

Primul este pentru părinți și e foarte pragmatic: Intrați din când în când pe www.sofiami.ro și descoperiți noutățile din colecția noastră de cărți.

Al doilea este pentru copii: ne bucurăm că ne-am cunoscut și sperăm să rămânem prieteni. Pentru totdeauna.

INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, owner Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”
INTERVIU EXCLUSIV cu Oana Bucur, co-founder Editura SOFIAMI: ”Cărţile sunt o investiţie în educaţie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.