Avem plăcerea de a discuta cu Bianca Teja liderul unei organizații care face o diferență semnificativă în viața tinerilor din România. AIESEC, o organizație internațională renumită pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, se angajează să aducă un impact pozitiv nu doar asupra membrilor săi, ci și asupra societății în ansamblu.
Printr-o gamă variată de programe de voluntariat și internshipuri internaționale, AIESEC oferă oportunități unice care ajută tinerii să își atingă potențialul maxim.
Vom afla cum AIESEC București contribuie la dezvoltarea tinerilor profesioniști, care sunt provocările întâmpinate de liderii organizației și ce programe specifice sunt disponibile pentru tinerii dornici să își construiască o carieră de succes. Vă invităm să descoperiți mai multe despre impactul și importanța acestei organizații de la invitatul nostru special.
- Cum contribuie organizația la dezvoltarea tinerilor profesioniști din România?
AIESEC este o organizație internațională care se ocupă cu dezvoltarea tinerilor, atât pe plan personal, cât și profesional. Scopul este să aducem un impact atât în rândul tinerilor cât și asupra societății, în general, care se concretizează prin contribuția observabilă a AIESEC asupra dezvoltării societății, în acest caz, la nivel național.
De altfel, prin toate oportunitatile pe care AIESEC le oferă, tinerii au posibilitatea de dezvoltare și creștere. Toate acestea se întâmplă prin programele de voluntariat internaționale, programele de internship oferite, dar și evenimentele cu participare externă, pe care le organizăm. Produsele noastre au același scop, de a atinge potențialul maxim al unui tânăr, realizat prin diferite metode, fie că vorbim de organizarea de workshop-uri în parteneriat cu companii și speakeri din domenii de interes de pe piața muncii sau de implicarea activă a tinerilor în voluntariate ce contribuie la realizarea Obiectivele de Dezvoltare Durabile.
Așadar, tinerii au o gamă variată de oportunități AIESEC de pe urma cărora pot beneficia, atât pentru dezvoltarea pe plan personal, cât și profesional. AIESEC creează contextul necesar oricărui tânăr să descopere drumul pe care dorește să îl urmeze, dar oferă și posibilitatea ca acesta să facă ceva concret în această direcție.
- Ce programe specifice pune AIESEC București la dispoziția tinerilor și cum pot acestea să contribuie la carierele lor viitoare?
Dacă vorbim de programele de schimb de experiență, AIESEC oferă 3 tipuri de programe:
- Global Volunteer – programul de voluntariat prin care tinerii pot ajuta la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
- Global Talent – programul de internshipuri prin care aceștia pot lucra pentru câteva luni oriunde pe glob
- Global Teacher – programul de predare, destinat tinerilor profesori.
Toate cele 3 programe contribuie la pregătirea tinerilor pentru viitoarele lor cariere prin crearea de medii în care își pot dezvolta unele dintre cele mai importante skill-uri necesare oricărui domeniu, precum lucrul în echipă, adaptabilitate, gândirea critică sau managementul multor focusuri.
În plus, AIESEC oferă și posibilitatea de a fi membru al asociației, tinerii devenind parte a unei comunități de oameni diverși, de la membrii activi de la care pot învăța din experiențele lor, prin situații care îi vor scoate din zona de confort și îi vor provoca, până la alumnii noștri, care sunt mereu deschiși să ofere oportunități de angajare, workshop-uri sau mentorship.
Pe de altă parte, AIESEC organizează diferite evenimente de carieră sau sustenabilitate, menite să pregătească tinerii și să le ofere diferite experiențe practice și teoretice care să contribuie la îmbunătățirea CV-ului lor.
3. Ce provocări întâmpinați în rolul de președinte al AIESEC București și cum le abordați?
Poziția de lider este una cu urcușuri și coborâșuri, o experiență care te pune la încercare, dar care îți dă și cea mai mare satisfacție atunci cand vezi cum se dezvolta oamenii și impactul pe care atât AIESEC, cât și comunitatea o poate avea asupra lor.
Simt ca prin experiența aceasta mi-am îmbunătățit foarte multe skill-uri, învăț să mă cunosc mai bine pe mine în fiecare zi și mă ajută să lucrez cu oamenii și mai bine. Totuși, mereu vor apărea situații imprevizibile, dar conteaza ce faci mai departe, cum gestionezi încercările care apar, dar și oamenii pe care îi conduci.
Desigur, au existat situații în care nici eu nu am știut care este cea mai buna alegere, sau ce sa fac mai bine, dar cu ajutorul echipei, am reușit sa rezolvăm orice situație care a apărut, iar fiecare provocare am transformat-o într-un succes. Nu o sa fie niciodata ușor, dar cred ca asta imi place cel mai mult, faptul ca este mereu ceva la care sa nu mă aștept, o nouă încercare.
Pe de alta parte, am învățat să ascult oamenii în mod activ, să descopăr ceea ce au nevoie cu adevărat, ce le trebuie, ce își doresc să primească, atât prin contribuția mea, cât și prin a board-ului de conducere în general. Prin comunicare și eficiență totul se rezolvă, trebuie sa gandesti ca un lider pentru întreaga comunitate, pentru întreaga asociație – ce ar fi mai bine pentru AIESEC în general, în așa fel încât contribuția noastră să fie una semnificativă.
Prin urmare, provocările sunt diverse și imprevizibile, cel mai des pe parte de management al oamenilor, însă parcursul unui președinte AIESEC, până să ajungă î acea poziție, îl formează și îl pregătește pentru orice situație.
4. Ce sfaturi aveți pentru tinerii care se gândesc să se alăture AIESEC?
AIESEC este un loc în care poți crește enorm de mult ca și persoană, te poți dezvolta în moduri în care nu mi-am imaginat la începutul experienței mele. Sfaturile pe care le-aș putea oferi unui tânăr care ar dori să se alăture asociației ar fi să fie deschis provocărilor și să profite de ocaziile pe care AIESEC i le oferă. Să vină atât cu dorința de a-și face prieteni și a se distra, dar și cu dorința de a face impacta vieți și a aduce schimbări în bine în societate.
Se spune că AIESEC îți oferă pe cât îi oferi și tu lui, prin urmare cu cât o să fii mai implicat în activitățile din asociație, cu atât o să înveți mai multe lucruri și o să te dezvolți mai mult.
5. Ce abilități considerați că dezvoltă cel mai bine tinerii în cadrul programelor de voluntariat ale AIESEC?
In primul rand, în asociație îți poți dezvolta soft skills, spre exemplu: abilități de comunicare eficientă, time management, teamwork, crisis management sau conflict resolution. În plus, îți dezvolți și sentimente de empatie, înveți să fii asertiv și, per total, un lider bun.
De asemenea, se pot dezvolta și hard skills precum marketing, copywriting, project management sau foreign languages, în funcție de proiectele pe care ești în cadrul asociației sau de programele cu care alegi să pleci.
Nu în ultimul rând, AIESEC semnifică networking – fie că alegi să fii membru sau să pleci cu unul dintre proiectele noastre, în această asociație ai oportunitatea să îți faci prieteni și cunoștințe din orice colț al globului, din orice domeniu.
6. Care sunt cele mai impactante evenimente sau activități organizate de AIESEC București în ultimul an și care a fost rezonanța lor în rândul tinerilor?
Cele mai impactante evenimente marca AIESEC din ultimul an au fost:
- Heading for the Future – un eveniment de carieră cu o durată de 4 săptămâni, pe parcursul cărora se desfășoară workshop-uri din domenii relevante de pe piața muncii. Un eveniment menit să creeze un mediu practic pentru tineri, în care să își dezvolte atât soft, cât și hard skill-urile, unde pot încerca diferite domenii – un mediu care să-i pregătească pentru piața muncii.
- World’s Largest Lesson – un eveniment de o zi, în care tinerii pot facilita o lecție despre sustenabilitate, bazată pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, către copii de clasele 1-12, aducând un impact imens la nivelul sistemului educațional, prin aceasta activitate non-formală.
7. Ce rol joacă AIESEC în formarea profesională a tinerilor și cum contribuie la tranziția acestora de la educație la angajare?
AIESEC contribuie la ”angajabilitatea” tinerilor prin crearea unor medii practice în care se pot dezvolta, construiește caracter în persoane și facilitează achiziția unor abilități foarte relevante pentru viitoarea carieră, vorbind atât de soft skills, cât și de hard skills.
Structura organizației, de asemenea, creează un context asemănător cu al unei companii, având diferite niveluri de conducere, de la board-ul executiv până la membrii. De exemplu, atunci când un membru își dorește să aplice pentru o poziție de leadership, trece printr-un proces compus din formular de intenție, o candidatură și un interviu, tot procesul fiind un bun exercițiu pentru o viitoare aplicare de job.
Prin urmare, AIESEC creează medii de simulare a unui job atât în mediul extern, cât și în mediul intern, dar îi și face pe tinerii care iau contact cu asociația mai responsabili și dornici să își depășească limitele.
- Care sunt cele mai căutate programe de voluntariat oferite de AIESEC București și de ce?
Cele mai căutate programe de voluntariat sunt cele din Turcia, Grecia și Tunisia, deoarece scopul lor principal este dezvoltarea personală și contribuirea la o dezvoltare durabilă a comunității locale. Voluntarii pot călători și dobândi diferite soft/hard skills, fiecare proiect fiind bazat pe unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, înființate de ONU.
Tinerii sunt atrași și de locurile mai exotice, precum India sau Egipt, pentru a experimenta noi medii și pentru faptul că în astfel de țări, șocul cultural te poate dezvolta enorm și în mod evident, te scoate din zona de confort.
9. În ce mod asigurați alinierea oportunităților de internship cu cerințele și nevoile pieței muncii actuale?
Pozițiile de internship pe care le deschidem în companii sunt întotdeauna aliniate cu nevoile lor, așa că ne asigurăm că nevoile pieței muncii actuale sunt întâlnite prin faptul că mereu ne mulăm pe nevoia actuală a unei companii, după care aliniem aceste nevoi cu talent pool-ul nostru internațional.
10. Cum încurajează AIESEC București participarea activă a tinerilor și cum asigurați diversitatea și inclusivitatea în aceste evenimente?
AIESEC în București încurajează tinerii să fie activi prin diferitele proiecte și programe pe care le facilităm. Conectăm studenții prin evenimentele de carieră sau sustenabilitate pe care le organizăm, ca apoi, să invităm participanții să ni se alăture în cadrul asociației sau să se înscrie în proiectele de voluntariat sau internship pe care le facilităm.
Toate proiectele și programele sunt deschise pentru toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, fie că sunt studenți sau nu și indiferent de naționalitate, oferim aceleași experiențe tuturor, iar dacă o oportunitate nu se pretează la o persoană, facem tot posibilul să găsim ceva ce s-ar potrivi, în cel mai scurt timp posibil. De exemplu, pentru studenții care se înscriu la proiecte de internship, dar nu au încă o experiență minimă, le oferim variante de proiecte de voluntariat, ca apoi să se califice și pentru cele de internship.
Esența AIESEC este despre diversitate în unitate și despre apropierea persoanelor din din diferite părți ale globului spre un țel comun. Conectarea persoanelor care intră în contact cu AIESEC cu scopul nostru – de a atinge potențialul maxim al omului, este și modalitatea prin care ne asigurăm că aceștia acționează în mod activ spre a îmbunătății societatea în care trăim, chiar și după ce își termină colaborarea cu noi.