Alertă medicală: ”O avalanșă” a cazurilor de cancer pulmonar. O treime dintre pacienți sunt nefumători

0
106

Medicii oncologi se confruntă cu ”o avalanșă” a cazurilor de cancer pulmonar, mai ales la persoane care au început să fumeze în anii ‘70 sau ’80, conform prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical la o clinică privată din Viena. Într-un interviu acordat News.ro, acesta a precizat că o treime dintre pacienții săi cu cancer pulmonar sunt nefumători.

La pacienți din România, a întâlnit destul de des cazuri de melanom malign, ca urmare a expunerii la soare, și cancere metastatice, ca urmare a nevaccinării împotriva HPV, scrie G4Media.

Prof. Dr. Christoph Zielinski a explicat că factorii principali care contribuie la creșterea numărului de cazuri de cancer pulmonar includ îmbătrânirea populației, poluarea și fumatul. „Vedem acum efectul fumatului la cineva care a început să fumeze în anii ‘70 sau ‘80 și acum dezvoltă cancer pulmonar. Este o avalanșă a bolii,” a declarat Zielinski.

Dr. Zielinski a subliniat și importanța poluării și a fumatului pasiv în apariția cancerului pulmonar. „Fumatul pasiv e o problemă majoră. Dacă cineva din biroul tău fumează și ești fumător pasiv, asta e o problemă,” a spus el.

Surprinzător, o treime dintre pacienții săi cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată. „Fumatul nu este singurul factor de risc. Poluarea și alți factori de mediu joacă, de asemenea, un rol important,” a explicat Zielinski.

În rândul pacienților români, melanomul malign și cancerele metastatice cauzate de nevaccinarea împotriva HPV sunt frecvent întâlnite. „Este crucial să se ia măsuri de prevenire, inclusiv vaccinarea împotriva HPV și protecția împotriva expunerii excesive la soare,” a adăugat medicul.

Profesorul Zielinski a oferit și câteva sfaturi importante pentru români: „Nu fumați! Și dacă o faceți, opriți-vă! Odată ce ai început să fumezi, există tot timpul un risc, dar este mai bine să renunți decât să continui.”

O problemă majoră cu care se confruntă pacienții români este accesul limitat la medicamente. „În Austria, avem circa 100 de zile între înregistrarea unui medicament și compensarea acestuia. În unele țări din Europa Centrală și de Est, acest interval poate ajunge la 1.000 de zile. Știm că au fost medicamente pentru cancerul mamar care nu au fost compensate timp de 8 până la 10 ani,” a subliniat Zielinski, adăugând că aceste întârzieri sunt decizii politice care afectează grav pacienții.

Profesorul Zielinski a menționat și progresele semnificative în tratamentul cancerului, inclusiv cancerul pulmonar, mamar și de prostată. „Suntem la începutul unei dezvoltări furtunoase,” a spus el, referindu-se la evoluțiile din știință și tehnologie care îmbunătățesc constant metodele de tratament.

Alertă medicală: ”O avalanșă” a cazurilor de cancer pulmonar. O treime dintre pacienți sunt nefumători
Alertă medicală: ”O avalanșă” a cazurilor de cancer pulmonar. O treime dintre pacienți sunt nefumători

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.