Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a condamna încercările Rusiei de a anexa patru regiuni din Ucraina, scrie BBC.
Rezoluția a fost susținută de 143 de țări, în timp ce 35 de state – inclusiv China și India – s-au abținut.
În afară de Rusia, patru țări au respins votul, și anume Belarus, Coreea de Nord, Siria și Nicaragua.
Deși simbolic, a fost cel mai mare număr de voturi împotriva Rusiei de la invazie încoace.
Săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii grandioase la Kremlin, președintele Vladimir Putin a semnat documentele prin care regiunile din estul Ucrainei Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Kherson devin parte a Rusiei.
Acordurile au fost semnate cu liderii instalați de Moscova în cele patru regiuni și au fost semnate după referendumuri autoproclamate în aceste zone, care au fost denunțate ca fiind o ,,farsă” de către Occident.
Rezoluția solicită comunității internaționale să nu recunoască niciuna dintre revendicările de anexare ale Rusiei și cere ,,anularea imediată” a acestora.
Rezoluția salută și ,,își exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile de dezescaladare a conflictului prin negocieri.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că este recunoscător țărilor care au susținut rezoluția.
,,Lumea și-a spus părerea – încercările de anexare [a Rusiei] sunt lipsite de valoare și nu vor fi niciodată recunoscute de națiunile libere”, a scris el pe Twitter, adăugând că Ucraina ,,își va lua toate pământurile”.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că votul a trimis un ,,mesaj clar” Moscovei.
,,Miza acestui conflict este clară pentru toată lumea, iar lumea a trimis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate șterge de pe hartă un stat suveran”, a spus el.
Dame Barbara Woodward, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a declarat că Rusia a eșuat pe câmpul de luptă și la ONU, adăugând că țările s-au unit pentru a apăra Carta organismului mondial.
,,Rusia s-a izolat, dar numai Rusia poate opri suferința. Timpul pentru a pune capăt războiului este acum”, a spus ea.
Votul Adunării Generale a fost declanșat după ce Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica luarea de măsuri în cadrul Consiliului de Securitate – organismul însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.
În calitate de membri permanenți, China, Statele Unite, Franța și Regatul Unit dețin, de asemenea, dreptul de veto în Consiliu.
Au existat apeluri pentru ca Rusiei să i se retragă dreptul de veto după invazia din Ucraina.