Filiera Sector 4 – New York: O investigație despre detașările politice și afacerile cu statul

0
63

Într-o poveste care implică nume mari din politică și administrația publică, filiera Sector 4 din București continuă să capteze atenția în urma unor detașări misterioase, care ridică semne de întrebare cu privire la modul în care se fac aceste numiri și ce interese se ascund în spatele lor.

Dorinel Artene, soțul fostei prefecte a Capitalei, Diana-Anca Artene, a fost detașat la Misiunea Permanentă a României la ONU din SUA, în 2023, având ca punct de plecare aceeași instituție din Primăria Sector 4 unde a lucrat și Tamila Cristescu, o figură controversată care a fost implicată într-o investigație privind abuzurile la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În ciuda faptului că Dorinel Artene a fost detașat la New York, la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, în urma unui anunț oficial de la MAE, există o legătură aparentă între funcția de prefect a soției sale și acest transfer. Dorinel Artene a ajuns în SUA în 2023, pe post de șef serviciu administrativ, fiind considerat un „cadru administrativ” și nu diplomat. De asemenea, soția sa, Diana-Anca Artene, a devenit prefect al Capitalei în aceeași perioadă, înlocuindu-l pe Toni Greblă, care pleca la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Cu toate acestea, soții Artene insistă că detașarea nu are legătură cu funcția publică a Dianei-Anca, dar faptul că amândoi ocupau poziții cheie în administrația publică la momentul detașării este un fapt semnificativ.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), atât Dorinel Artene, cât și Tamila Cristescu au fost detașați pe baza unui deficit de personal la misiunile permanente. În răspunsurile transmise de MAE, se menționează că acest deficit se datorează unor factori precum pensionările și retragerile voluntare, dar și lipsa concursurilor de admitere din ultimii ani. În ciuda acestei explicații oficiale, este greu de crezut că detașarea a avut loc pur din motive administrative, având în vedere contextul politic în care aceste numiri au fost făcute și legăturile politice strânse.

Dorinel Artene a început cariera profesională ca jurnalist sportiv, lucrând pentru publicații importante precum ProSport și prezentând emisiuni pe DolceSport și Telesport. Totuși, începând cu anii 2010, Artene s-a retras din domeniul media și s-a implicat în afaceri. El a fondat firma Art Evolution Sports SRL, alături de soția sa, Diana-Anca Artene, cu obiect de activitate „activități ale agențiilor de publicitate”. Această firmă a fost implicată în mai multe controverse, inclusiv într-o investigație realizată de GSP despre cheltuieli fictive făcute cu Primăria Capitalei. În 2013, Dorinel Artene a fost acuzat că firma sa a fost folosită pentru a emite facturi false legate de activități financiare neregulate, dar a negat acuzațiile.

De asemenea, Dorinel Artene a fost implicat în afaceri cu Clubul Sportiv Municipal București, care este aflat sub subordinea Primăriei Capitalei. În urma investigației GSP, au ieșit la iveală facturi falsificate, în care compania sa a fost menționată ca furnizor de echipamente și servicii. În ciuda acuzațiilor, Artene a susținut că a fost o eroare și că nu era responsabil pentru aceste facturi, care nu ar fi fost emise corect.

Începând cu 2017, Diana-Anca Artene a ocupat funcția de secretar al Primăriei Sector 4, iar în 2019 a fost promovată la funcția de subprefect. Cariera sa a continuat să progreseze, iar în 2023 a devenit prefect al Capitalei, înlocuind pe Toni Greblă. Acest salt în carieră al Dianei-Anca Artene a coincis cu detașarea soțului său, Dorinel, la Misiunea Permanentă a României la ONU. Deși oficialii din cadrul Primăriei Sector 4 susțin că aceste numiri nu au legătură între ele, există o mulțime de întrebări despre procesul de selecție și despre motivele reale din spatele acestor mișcări.

În paralel, Tamila Cristescu, fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu, a fost detașată în 2023 la Consulatul General al României din New York, tot de la Direcția Generală de Administrare a Unităților de Învățământ, Sport și Cultură (DGAUISC) din Sectorul 4, unde a lucrat împreună cu Dorinel Artene. Potrivit autorităților, motivul pentru care Tamila Cristescu a fost detașată este același „deficit de personal”, dar mulți sunt sceptici în privința transparenței procesului de selecție. Mai mult, Cristescu a fost îndepărtată de la Ministerul Afacerilor Externe după o investigație jurnalistică ce a scos la iveală nereguli în activitatea sa. Aceste detașări, legate de persoane cu influență politică, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care sunt distribuite posturile în administrația publică.

În ceea ce privește veniturile familiei Artene, Dorinel a declarat în 2022 venituri semnificative, de aproximativ 450.000 lei, o sumă ce echivalează cu aproape 90.000 de euro anual. Aceasta ridică întrebări privind sursa acestor venituri, având în vedere legăturile sale cu administrația publică și afacerea sa anterioară. Deși Artene susține că a fost o eroare în declarația sa de avere, cu un „zero în plus”, speculațiile continuă să circule în legătură cu modul în care au fost obținute aceste venituri.

Filiera Sector 4 – New York este o poveste complexă despre cum numirile politice și afacerile publice pot fi strâns legate, iar transparența procesului de selecție este adesea pusă sub semnul întrebării. În ciuda explicațiilor oficiale oferite de autoritățile locale și de Ministerul Afacerilor Externe, numeroase semne de întrebare rămân fără răspuns. Detașările familiei Artene în poziții de influență politică și administrativă ridică întrebări despre imparțialitatea proceselor de recrutare și despre potențialele conflicte de interes. Se va schimba ceva în acest sistem? Rămâne de văzut, dar actuala situație sugerează că, pentru moment, totul continuă să se petreacă „sub radar”.

Articol integral pe SNOOP 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.