BANII DIN AUR: Cum George Simion și Marius Lulea au folosit subvențiile de stat pentru a-și înfrunta criticii și a-și îmbogăți apropiații

0
1
Presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), George Simion alaturi de prim-vicepresedintele AUR, Marius Lulea (S), asteapta inaintea unor consultari cu presedintele interimar al Romaniei, Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni din Bucuresti, miercuri, 26 februarie 2025. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Într-un nou capitol al scandalurilor politice din România, liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion și Marius Lulea, sunt acuzați că au direcționat subvențiile de stat destinate partidului în buzunarul unor apropiați.

Este vorba despre milioane de lei de bani publici, care, deși oficial AUR susține că a renunțat la subvențiile de stat, au ajuns la câteva firme nou înființate, toate având legături strânse cu membri de top din partid. Documentele oficiale și cercetările recente sugerează că aceste bani au fost folosiți pentru a finanța activități de propagandă electorală, beneficiile ajungând la indivizi cu relații directe în interiorul AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a făcut publică pe site-ul său declarația conform căreia renunță „benevol” la subvențiile de stat, pe care le consideră o formă de „jaful din banii publici”. În ciuda acestei declarații, în luna iulie 2025, partidul a primit de la bugetul de stat o sumă considerabilă, de peste 3,7 milioane de lei, subvenție pentru activitatea electorală. Deși AUR anunța, încă din 2021, că va renunța la acești bani publici, a continuat să primească subvenții pe care ulterior le-a decontat, și nu în conturile partidului, ci în buzunarele unor persoane afiliate direct cu conducerea AUR.

Subvențiile au ajuns, în mare parte, în conturile unor firme care au legături directe cu Marius Lulea, numărul 2 al partidului, și cu George Simion, președintele AUR. Aceste firme au fost înființate cu doar câteva luni înainte de a primi plăți semnificative din partea AUR, iar unele dintre ele au înregistrat profituri spectaculoase, care au depășit 90% din cifra lor de afaceri.

Rețeaua de afaceri care a beneficiat de aceste subvenții este coordonată de Silviu Tănase, un om de afaceri originar din Republica Moldova. Tănase a înființat două dintre firmele care au încasat milioane de lei din subvențiile AUR pentru campania electorală. Cu sediul social la casa din Tunari a lui Marius Lulea, aceste firme au început să primească plăți substanțiale pentru activități precum „propaganda electorală”, „broșuri” și „pliante”, sumele de bani fiind decontate rapid de stat.

Tănase, care are legături de afaceri cu liderii AUR, a beneficiat de 8 milioane de lei din subvențiile de stat. Circuitele financiare dintre AUR și aceste firme sugerează o adevărată „afacere” cu bani publici, în care banii au ajuns rapid în conturile unor apropiați ai liderilor AUR, iar partidul a fost prezentat ca renunțând „benevol” la acești bani.

Silviu Tănase, 39 de ani, originar din Chișinău, este o figură cheie în această rețea de afaceri. Acesta a fost asociat în afaceri imobiliare cu Marius Lulea și, de asemenea, a preluat o firmă de la George Simion. Firma „Times Digital Media” a emis facturi în valoare de 2 milioane de lei în noiembrie 2024, iar „Cuvântul Creative Media” a emis facturi pentru 1 milion de lei, aproape toată cifra lor de afaceri pentru anul respectiv provenind de la AUR.

Aceste sume de bani au fost decontate de stat, iar profitul net obținut de Tănase a fost uriaș. Timpul Info Magazin, o altă firmă controlată de Tănase, a emis 150 de facturi către AUR, iar suma totală depășește 5,2 milioane de lei, un rezultat deosebit de profitabil, având în vedere că veniturile totale ale firmei pentru anul anterior au fost mult mai mici.

Tănase, deși a refuzat să comenteze această situație pentru jurnaliștii de la Rise Project, a continuat să păstreze legături strânse cu conducerea AUR și să beneficieze de tranzacții financiare profitabile din partea partidului.

Marius Lulea, 44 de ani, prim-vicepreședintele AUR, a fost direct implicat în gestionarea fondurilor partidului și a asigurat că subvențiile ajung în cercul său de afaceri. Lulea și Tănase au colaborat pe mai multe proiecte imobiliare în Tunari, Ilfov, iar afacerea lor s-a intersectat cu fondurile publice primite de AUR.

Lulea, alături de Tănase, a ridicat un complex rezidențial cu 40 de vile în comuna Tunari, în apropierea locuinței sale, iar prețul imobilelor depășește 200.000 de euro, ceea ce ridică întrebări cu privire la realitatea promisiunilor electorale ale AUR, care susținea că va oferi locuințe accesibile celor care au nevoie.

George Simion, liderul AUR, este și el implicat în aceste tranzacții. Potrivit cercetărilor, Simion a cedat o firmă imobiliară lui Tănase și a permis ca aceasta să continue să funcționeze în apartamentul părinților săi. De asemenea, Simion a fost angajat în trecut ca director de marketing într-o firmă de construcții condusă de Marius Lulea. Aceste legături strânse dintre Simion, Lulea și Tănase sugerează o conexiune puternică între activitatea politică a AUR și afacerile imobiliare din comuna Tunari.

Așadar, subvențiile de stat destinate partidului AUR nu doar că nu au fost utilizate conform promisiunilor partidului de a le destina pentru „proiecte sociale”, ci au fost direcționate către firmele unor apropiați ai liderilor partidului. Acest circuit financiar – în care banii publici circulă între conturile AUR și ale unor persoane cu relații strânse în interiorul partidului – ridică serios semne de întrebare cu privire la transparența și etica partidului.

Deși AUR susține că a renunțat la subvențiile de stat, realitatea este mult mai complexă, iar banii publici ajung în buzunarele unor indivizi aflați la vârful partidului. Aceste practici nu doar că subminează încrederea publicului în integritatea partidului, dar și în capacitatea autorităților de a monitoriza modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor.

Sursă: Riseproject

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.