Un nou scandal de corupție zguduie scena politică românească, după ce vicepremierul Dragoș Anastasiu a recunoscut în fața instanței că a dat mită timp de 8 ani fostei inspectoare ANAF, Angela Burlacu.
Potrivit unei documentații publicate recent de Realitatea Plus, Anastasiu a confirmat că plățile de mită către funcționara ANAF au fost făcute sub forma unui contract fictiv, pentru a asigura protecția unei dintre firmele sale, în contextul unui control fiscal.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost audiat în calitate de martor în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, după ce aceasta a fost condamnată la închisoare în urma unui scandal de mită. În cadrul audierilor, Anastasiu a recunoscut că a semnat un contract fictiv în valoare de 2.000 de euro pe lună, pentru o firmă indicată de Burlacu, la sugestia acesteia, după un control fiscal. Plățile au continuat timp de 8 ani, din 2009 până în 2017, iar suma totală plătită către Burlacu a ajuns la 218.582,44 lei (aproximativ 44.000 de euro).
În declarațiile sale, Dragoș Anastasiu a subliniat că a considerat propunerea fostei inspectoare ANAF drept un „șantaj”, dar și o „formă de protecție” pentru firma sa. Aceste plăți aveau rolul de a remedia neregulile fiscale pe care Burlacu le-ar fi identificat în cadrul unui control la firma de transport a grupului Eurolines, dar contractul nu a fost niciodată executat în mod real, fiind doar o metodă de a „camufla” mita.
Potrivit documentelor judiciare, contractul semnat de Anastasiu și Angela Burlacu a fost unul fictiv, prin care s-au ascuns plăți de mită pentru funcționara ANAF. Sumele plătite în baza acestui contract nu aveau legătură cu activități reale de corectare a deficiențelor fiscale, ci erau, de fapt, un „preț” pentru neîndeplinirea obligațiilor de serviciu ale inspectoarei fiscale.
„Aşa cum s-a arătat anterior, martorul Anastasiu Dragoş Michael, alături de martorul Băciucu Cristian, factori decidenţi în cadrul grupului Eurolines, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv”, se arată în motivarea instanței. În realitate, contractul nu a adus niciun beneficiu real pentru firma lui Anastasiu, ci a fost doar o metodă de a masca plățile către Burlacu, care ulterior a fost condamnată pentru luare de mită și trafic de influență.
De-a lungul celor 8 ani, mită în bani și servicii turistice a fost oferită pentru ca firma lui Anastasiu să fie protejată de eventualele abuzuri și controale mai amănunțite din partea ANAF. Contrar declarațiilor inițiale, „prestațiile” realizate nu aveau nici o legătură cu remedierea neregulilor fiscale, fiind, în esență, doar o metodă de a justifica sumele de bani plătite.
Într-o primă reacție oficială, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a subliniat că Dragoș Anastasiu nu a fost implicat direct în ancheta de corupție, având calitatea de martor, și că dosarul nu are legătură cu atribuțiile sale de vicepremier. Dogioiu a declarat că Anastasiu a fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat necesară schimbarea acestei calități. De asemenea, ea a menționat că „circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”.
În ciuda acestui punct de vedere oficial, mai mulți analiști și politicieni din opoziție au ridicat semne de întrebare privind modul în care Dragoș Anastasiu a gestionat acest scandal de corupție, având în vedere poziția sa de vicepremier și responsabilitățile guvernamentale care vin odată cu această funcție.
Angela Burlacu, fostă inspectoare ANAF, a fost condamnată definitiv la 5 ani și 2 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență în iunie 2023. Ea a fost acuzată că a obținut sume importante de bani și foloase materiale (inclusiv pachete turistice) în schimbul „protecției” pe care o oferea firmelor controlate de cei care i-au dat mită.
În documentele judiciare se arată că sumele de mită au fost plătite pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, de la 2009 la 2017, și au inclus atât bani, cât și diverse servicii, printre care vacanțe și pachete turistice pentru familia acesteia. În total, valoarea sumei plătite către Burlacu a fost estimată la aproximativ 170.000 de euro.
Deși contractele fictive aveau o aparentă justificare legată de remedierea unor „deficiențe” constatate de Burlacu în cadrul controlului fiscal, instanța a constatat că acestea au fost doar un pretext pentru a justifica plățile de mită. Documentele arată clar că nu au fost efectuate activități relevante, iar serviciile turistice și banii plătiți nu aveau nicio legătură cu remedierea vreunor deficiențe fiscale.
În urma condamnării definitive a Angelei Burlacu și a mărturiei lui Dragoș Anastasiu, rămâne de văzut cum va evolua situația acestuia din urmă. Deși nu a fost implicat direct în actele de corupție și a avut calitatea de martor, implicarea sa într-un astfel de scandal a ridicat întrebări asupra transparenței și corectitudinii guvernului pe care îl reprezintă.
Pentru Angela Burlacu, condamnarea aduce o finalitate dură procesului penal, iar aceasta va trebui să își ispășească pedeapsa de închisoare. Între timp, Dragoș Anastasiu va trebui să facă față presiunilor publice și să răspundă întrebărilor legate de acest scandal.
Scandalul în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu pune sub semnul întrebării integritatea clasei politice din România și ridică serios semne de întrebare despre transparența și responsabilitatea guvernamentală. Chiar dacă Anastasiu nu a fost considerat inculpat în acest caz, mărturia sa în instanță și implicarea în rețeaua de corupție din ANAF subliniază necesitatea unor reforme profunde în instituțiile statului, pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor.