Raportul de activitate al ITM Timiș

0
359

Toate acțiunile intreprinse de INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ în această perioadă au avut ca scop principal prevenirea răspândirii virusului COVID-19, dar şi realizarea obiectivelor din domeniile de competenţă, din STRATEGIA NAȚIONALĂ a INSPECȚIEI MUNCII privind reducerea muncii fără forme legale de angajare, a muncii nedeclarate şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

În primul semestru al anului 2020 INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ prin inspectorii de muncă au efectuat un număr de 1828 controale în toate domeniile de activitate ale Inspectoratului, în mod deosebit privind stoparea răspândirii virusului COVID-19. Au fost aplicate 1493 sancţiuni.

INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ are ca obiectiv principal menținerea și creșterea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor și angajaților, răspunderea și receptivitatea la sesizările angajaților. În toată această perioadă s-au înregistrat la I.T.M. Timiș un număr de 794 de sesizări din care toate rezolvate.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ a trimis angajatorilor din județul Timiș informări, recomandări și atenționări privind respectarea reglementărilor adoptate pentru prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19.

În primul semestru al anului 2020, inspectorii de muncă din cadrul INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIȘ au participat la un număr de 9 Campanii Naţionale de Control:

  1. Campanie de conştientizare şi control pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.
  2. Campania Națională pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agentii de plasare a forței de muncă în străinătate. (Legea 156/2000)
  1. Campanie de control a angajatorilor cu activitate economică din domeniul centrelor de asistenţă socială. ( cămine de bâtrâni şi centre de îngrijire copii)
  1. Campanie de control în domeniul construcţiilor şi service auto – vulcanizări şi spălătorii auto.
  2. Campanie de control în domeniul fabricării şi comercializarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.
  1. Campanie de control în domeniile fabricarea băuturilor și depozitare, restaurante şi baruri.
  2. Campania Națională privind verificarea suspendării contractelor individuale de muncă- şomaj tehnic
  3. Campanie de verificare a condiţiilor de plecare la muncă în străinătate (Germania şi Austria) a muncitorilor români de pe Aeroportul Timişoara şi din Gara de Nord Timişoara.
  1. Campanie de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici periculoşi.

În perioada 01.01. – 30.06.2020, în domeniul Control Relaţii de Muncă, s-au efectuat 1330 controale, obţinându-se următoarele :

  • 101  persoane au fost depistate că lucrează fără forme legale de angajare,
  • 78  persoane au fost depistate că prestează muncă nedeclarată.

S-au aplicat 646 sancţiuni, din care : –  145  amenzi în valoare de 2.231.100 RON

                                                         –   501  avertismente.    

În domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, în perioada 01.01. – 30.06. 2020, s-au efectuat  498   controale, s-au aplicat 957 sancţiuni, din care:

  • 18 amenzi în valoare de 136.000 RON
  • 939 avertismente  (şi pentru stoparea răspândirii virusului COVID-19).

În anul 2020, pe piața muncii a județului Timiș s-au produs un număr de 286 evenimente de muncă.

  • în perioada 15.03.- 22.05.2020, I.T.M. Timiş  a întreprins 17 acţiuni de verificare  pe Aeroportul Internaţional Timişoara a condiţiilor de plecare la muncă în GERMANIA, cu avioane charter, a unui număr de 2188 de muncitori români;
  • în perioada 10.05.- 27.05.2020, I.T.M. Timiş  a întreprins  6 acţiuni de verificare a condiţiilor de plecare la muncă în AUSTRIA a unui număr de 823 de îngrijitori români care plecau din Gara de Nord Timişoara.

În urma verificărilor efectuate de către inspectorii de muncă ai I.T.M. Timiş s-a constatat că toţi muncitorii care au plecat la muncă în Germania, respectiv Austria:

  • aveau contracte individuale de muncă întocmite cu angajatorul german/austriac;
  • aveau asigurare medicală de sănătate întocmită de asigurator german/austriac;
  • aveau echipamente individuale de protecţie ( măsti, mănuşi şi gel dezinfectant).

Inspectorii de muncă le-au distribuit tuturor pliante primite de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru ca aceştia să aibă suport telefonic şi electronic în legătură cu ce trebuie să cunoască pentru a lucra legal în străinătate .

În domeniul Relaţiilor de Muncă privind Evidenţa Muncii în perioada 01.01. – 30.06.2020 s-au eliberat :

  • 663 adeverințe şi adeverinţe de vechime
  • 258 extrase din Registrul General de Evidență al Salariaților în format electronic pe cod numeric personal
  • 609 răspunsuri la adresele primite la I.T.M. Timiş privind relaţiile de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș în baza Legii 156/2000, republicată, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a dat dovezi de înregistrare unui număr de 5 societăți comerciale să plaseze forță de muncă în străinătate, la 30.06.2020 din 65 de agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate doar 16 sunt activi.

Pe piața muncii a județului Timiș în anul 2020 au lucrat un număr de 54.900 de zilieri (cf.Legii 52/2011), cu o medie lunară de aprox. 9.000 zilieri.

Sursă: ITM Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.