Turcia pune presiuni asupra Greciei

Erdogan vizează apele Greciei

0
392

Grecia a solicitat acum trei zile la 13:54, pe 11 aug. 2020, o reuniune pentru afaceri externe cu Uniunea Europeană, dar va solicita și o reuniune de urgență a Consiliului Afaceri Externe al UE. Întrucât tensiunile cu Turcia asupra frontierelor maritime au crescut după ce Ankara a trimis o navă pentru a sonda la sud de Kastellorizo. Aceasta este una dintre cele mai îndepărtate insule ale Greciei, ce se află în sudul Turciei, în apropriere de Antalya. Oruc_Reis

La doar câteva ore au fost observate elicoptere militare din partea coastei turcești, văzute din orașul Kas. Cel mai apropriat oraș de Kastellorizo, care este exact vis-à-vis pe malul Turciei.

Turcia va continua forajul E.Med, pentru activități seismice. Fotografie surprinsă la 14:14 pe 11 aug. 2020.

La 14:38, Garda de coastă turcă anunță că: au rezultat 3 răniți ca urmare a unui atacu al Marinei Grecești pe o barcă civilă turcă.

La ora 14:39, în aceeași zi, Ministrul de externe al Ciprului face anunțul că: Turcia și-a întors spatele oportunităților de dialog.

La 15:02, s-a zărit pe radar o dronă turcească foarte aproape peste Imia o insulă mică din arhipelagul grecesc. În aproprierea sa însă se găsește și un vechi post naval militar al Greciei.

La 15:46 Garda de Coastă a Greciei anunță că a tras focuri de avertizare împotriva unei bărci de migranți ce venea din Turcia către Grecia.

La 16:29, Ministrul Greciei de Externe, Nikos Dendias, solicită Turciei: „Să se retragă imediat de pe raftul continental grecesc”, în litigiu care implică vasul de cercetare Oruc Reis din estul Mediteranei. Spune că Grecia își va apăra suveranitatea și drepturile suverane.

La 17:49, se specifică faptul că ar putea exista un consiliu suplimentar pentru afaceri externe al UE privind Belarusul și Turcia înainte de adunarea informală a afacerilor externe ale UE la Berlin, de pe 27-28 august.

La 6:07, „Navele de război grecești fac un apel radio către Oruç Reis și navele sale însoțitoare pentru a părăsi regiunea, dar navele turce continuă pe drumul lor, afirmând că se află pe raftul continental turc.” „Cercetări în linia roșie pentru Atena”.

La 19:09, elicoptere ale armatei turce zboară și patrulează pe Mediterană (coasta Antalya). Elicopterele au fost văzute de pe insula greacă Kastellorizo, la doar 2 km de coasta turcească.

La 00:25, pe 12 aug. 2020, se raportează faptul că două drone militare aparținând Forțelor Armate Turce continuă să funcționeze în zona Rhodos.

La 1:00 dimineața, Ministrul Apărării Greciei, Nikolaos Panagiotopoulos, spune că șefii forțelor armate ale țării s-au întâlnit pentru a „analiza situația din regiunea mai largă și planificarea operațională mai largă”.

La 10:52, 12 aug. 2020, Mass-media Elenă anunță că au avut loc doar marți, peste 45 de încălcări turce ale spațiului aerian grecesc și 3 incidente de tensiuni între aeronavele turce și grecești.

La 11:07, Nava de cercetare turcă Oruc Reis și-a îndreptat cursul spre est, îndepărtându-se de zona de conflict.

La 11:10, Ministrul Energiei turc spune că Turcia intenționează doar să pună două cabluri pentru cercetarea seismică până în 23 august.

La 11:46, Forțele Aeriene Elene și Forțele Aeriene ale Turciei cu aeronave AEW & C continuă să patruleze.

Astăzi 14 aug. 2020, a avut loc Consiliul Afacerilor Externe al UE, format din miniștrii de externe ai statelor membre ale UE. Mediterana de Est, Belarus și Liban au fost discutate în cadrul reuniunii.

La 14:32, 12 aug. 2020, nave de război de viteză ale Marinei Turciei Doğan, armate cu harpoane SSM și cu elicoptere armate TAI/Agusta Wasteland T129 Atak patrulează coasta Turciei la sud de Marea Egee în apropriere de Didim.

La 14:33, pe 12 aug. 2020, Ministrul Grec de Externe: „Mă voi întâlni cu Pompeo la Viena pentru a discuta despre încălcările Turciei„.

La 18:32, se anunță că Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias, a fost pe 13 aug. 2020 pentru a se întâlni cu Gabi Ashkenazi și cu premierul Israelului, Netanyahu.

La 18:41, Primul ministru grec Mitsotakis: „Nimeni nu ne poate amenința sau șantaja.”; „Nu vom ceda amenințărilor și șantajului.”; „Reacția Turciei la acordul a arătat că nu respectă principiile europene ale secolului XXI.”

La 19:12, Primul ministru grec Mitsotakis a avut o discuție telefonică cu președintele francez Macron. Mitsotakis este de asemenea de așteptat să discute cu președintele Sisi din Egipt.

La 21:01, s-a semnat un Acord de Frontieră Maritimă între Grecia și Egipt. După ce președintele egiptean și premierul grec sunt de acord în timpul unei conversații telefonice că semnarea acordului de frontieră maritimă dintre cele două țări va contribui la obținerea securității și stabilității în regiunea estică a Mediteranei.

Mai târziu la 23:05, președintele Franței, Macron, anunță și el cum că: „Ne vom spori puterea cu alți parteneri UE în cooperarea militară în Marea Mediterană, în special Grecia, pentru a asigura respectarea dreptului internațional.”

La 23:33, SUA trimite și ea aeronave deasupra Mediteranei de Est.

Dimineața la 10:20, 13 aug. 2020, se află faptul că nava Oruc Reis și-a modificat cursul și s-a îndreptat din nou spre vest.

La 11:00, Ca și răspuns la agresiunile Turciei, Franța anunță că va trimite două avioane de vânătoare Rafale și fregata navală „Lafayette” în estul Mediteranei.

La 12:00, Erdogan spunea că singura soluție ca ambele părți să aibă de câștigat e un dialog; de asemenea, el spune că va discuta cu Merkel și cu Michel.

La 12:15, Erdogan spune că singura soluție la disputa Turciei cu Grecia privind explorarea energetică în estul Mediteranei a fost făcută prin dialog și negocieri, iar Ankara nu urmărea nici o „aventură”.

12:23, Erdogan: Afirmația potrivit căreia o insulă greacă de 10 kilometri pătrați are dreptul la un raft continental de 40.000 de kilometri pătrați este amuzantă și nu are niciun temei în dreptul internațional și cer din nou Greciei să respecte drepturile și interesele Turciei.

La 12:29, sediul Forțelor Armate ale Greciei dă presei o fotografie a unor exerciții aeronautice comune greco-franceze din Eastul Mediteranei cu un transportator francez de elicoptere de asalt Tonnerre și fregata La Fayette.

12:39, Mass-media greacă a împărtășit o imagine a exercițiului comun organizat de Grecia și Franța.

Președintele Erdoğan a făcut apeluri foarte critice către Grecia în ceea ce privește tensiunile recente cu Grecia în Mediterana de Est la întâlnirea șefilor de provincie.

La 15:45, Ministrul Grec de Externe Dendias s-a întâlnit cu premierul israelian Netanyahu. Dendias: „Mișcările ilegale ale turcilor reprezintă o amenințare pentru toate țările din regiune. De asemenea, aceasta pune în pericol securitatea și stabilitatea.”

La 16:19, Erdogan dă înapoi și o informează pe Merkel despre dorința sa de a rezolva disputa în Mediterana prin dialog

La 16:20, Franța cere clarificări cu privire la uciderea a doi ofițeri irakieni într-un atac turc în nordul Irakului.

17:25, Erdogan o asigură pe Merkel printr-un apel telefonic că Turcia sprijină soluționarea litigiilor existente în estul Mediteranei prin dialog și în conformitate cu legile internaționale.

18:56, Erdogan spune că a existat un atac împotriva navei de cercetare turcești Oruç Reis și Turcia a răspuns. Oruç Reis a efectuat o cercetare seismică în apele disputate din Mediterana.

18:58, Președintele Erdoğan: Am spus să nu atacați pe Oruç Reis, dacă atacați, veți plăti un preț greu și astăzi au primit primul răspuns.

La 19:01, Primul ministru grec Misotakis ține o întâlnire cu ministrul Apărării și șeful Statului Major General la Palatul Maximos.

19:18, Una dintre navele de sprijin cu nava de cercetare turcă Oruç Reis face manevre ciudate după raportările unui atac. Imaginea atașată arată traseul pe care l-a făcut.

La 20:20, Nava egipteană probabil se va alătura forțelor navale din Grecia și Franța, într-un antrenament comun în Mediterana de Est.

Ministerul Turc al Apărării împărtășește imagini ale navei de cercetare seismică Oruc Reis și ale fregatei F-247 TCG KEMALREIS. În imagini se vede că fregata își continuă misiunea și nu este afectată.

la 13:31, pe 14 aug. 2020, Navele de război turcești și greci s-au ciocnit miercuri în estul Mediteranei. Navele au suferit mici pagube.

20:58, Ministrul grec de externe asigură omologul său din SUA că Turcia este responsabilă pentru escaladarea Mediteranei de Est și că trebuie să părăsească țărmurile grecești.

21:11, Ministrul grec de externe: Vom rămâne deschise dialogului cu Turcia, dar nu sub presiune și șantaj.

21:19, Ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar, însoțit de șeful Statului Major General. Fotografia și harta de pe perete realizate în timpul examinării și inspecției lui Yașar Güler și a comandanților de forță și a Comandamentului Marinei.

 

Harta revendicărilor concurente pentru gazul din estul Mediteranei:

 

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here