Vlad Alexandrescu: Ai un singur vot. Nu-l irosi

0
236
RECLAMĂnormedia.ro

Vlad Alexandrescu, senator USR: ,,Alegerile într-un singur tur, dar şi inflaţia de candidaţi la Primăria Municipiului Bucureşti ne cer un vot calculat, strategic, bine direcţionat. Alegerea firească, alegerea raţională este de a maximiza puterea votului tău în direcţia obiectivelor pe care doreşti să le atingi. Dacă vrei ca opoziția să câştige, dacă obiectivul este de a readuce la normalitate Bucureştiul, de a elimina o administraţie dezastruoasă şi a impune un expert capabil să rezolve problemele acestui oraş, nu-ți irosi votul! Dă-l lui Nicuşor Dan. Nu este o declaraţie politică, ci doar o realitate electorală generată de actualul sistem de vot într-un singur tur. Permiteţi-mi să explic! Ne aflăm deja în turul doi al alegerilor chiar înainte de startul votului. Suntem nevoiţi să gândim în această logică. Lupta este una bipolară, doar cu nuanţe de alb şi negru. Sunt 18 candidaţi pentru funcţia de primar general al capitalei. În mod real, doar doi au şanse să câştige această competiţie: Nicuşor Dan şi Gabriela Firea.

Orice vot pentru un alt candidat al opoziției este un vot pentru PSD şi pentru candidatul lui. Poate şi mai clar spus, dacă vrei ca opoziția să câştige în Bucureşti caută să-ți maximizezi puterea votului tău. Spre exemplu, esti simpatizant PMP, eşti anti-PSD, alegerea pragmatică este Nicuşor Dan. Altfel spus, un vot pentru Traian Băsescu la locale este, în realitate, un vot în favoarea PSD şi a Gabrielei Firea. Mai mult chiar, o eventuală victorie la Bucureşti a PSD va şubrezi maxim PMP la alegerile parlamentare. Oricum ai spune-o, dacă eşti votant al opoziției, indiferent de partid, votul tău trebuie să fie unul util în Bucureşti, trebuie să fie în direcţia Nicuşor Dan. Acestă realitate a votului util, o realitate poate chiar frustrantă pentru susţinătorii diverşilor candidaţi, este realitatea sistemului de vot într-un singur tur.

Fără a ne ascunde după deget, este o realitate impusă de marile partide, o realitate împotriva căreia USR a luptat, dar o realitate în care aleşii în funcţie au întotdeauna prima şansă şi nu în care întotdeauna cel mai bun câştigă. Este un sistem parşiv, al voturilor risipite dacă nu sunt atent gândite. Revenind la alegerile din Bucureşti, un vot util, un vot pragmatic este singura cale prin care putem garanta o victorie a Dreptei. Îndemnul meu este spre un vot util şi spre o prezenţă masivă la vot. Să nu uităm că alegerile precendente la Bucureşti au fost decise prin absenteism. O prezenţa slabă este o prezenţă in favoarea candidatului PSD, la fel de mult ca şi votul fragmentat al opoziției. Ieşiţi duminică la vot! Votaţi pragmatic, votaţi pentru obiectivele dumneavoastră şi ale comunităţii şi pentru ce vreţi să se întâmple cu Bucureştiul în următorii 4 ani!”

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here