Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat pe pagina oficială de facebook că se vor aloca fonduri europene pentru județul Iași.
În domeniul sănătății: Spitalul Regional cu o investiție de 500 de milioane de euro, Institutul de boli cardio-vasculare (300 milioane euro) și Centrul oncologic modernizat (50 milioane euro) transformă Iașiul într-un centru al medicinei moderne cu o alocare totală prevăzută la 850 mil. de euro, fonduri pentru Antibiotice Iași. De asemenea, în județul Iași au fost depuse 7 proiecte cu o valoare de aproape 30 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor cu echipamente și aparatură necesare în lupta antiCovid19.
În domeniul infrastructurii: O alocare de 9 miliarde pentru Autostrada A7 (din PNRR), respectiv A13 (din Programul Operațional Transport POT 2021-2027). De asemenea, s-a semnat acordul de parteneriat între MFE și operatorul de apă ApaVital reprezintă o garanție pentru cei 191.000 de beneficiari din 41 de UATuri că cele 507 de milioane de euro alocate extinderii rețelei de apă și apă uzată devin în sfârșit realitate. Acesta este unul din cele 8 proiecte vitale deblocate în 9 luni de zile cu sprijinul echipei POIM, iar alte 6 contracte urmând a fi semnate până la sfârșitul anului. 6 miliarde de euro au la dispoziție operatorii de apă pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.
În domeniul economiei: Se vor axa pe Parcul Industrial Miroslava care înseamnă locuri de muncă ce aduc valoare adăugată pe piața muncii din județ. Totodată, 12.650 de persoane au primit spor de reinserție și 600 de companii din județ au accesat finanțările pentru șomajul tehnic. În total, companiile românești au la dispoziție 8,5 miliarde de euro pentru creșterea competitivității, pentru digitalizare și formare profesională, conform standardelor noii economii.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ,,Exemplele de succes începem să le găsim aproape oriunde pe harta țării, de la comune fruntașe la absorbția banilor europeni până la județe care se schimbă văzând cu ochii. Pentru a continua este necesară colaborarea: de la nivel central până la nivel local, precum și o flexibilizare regională care să permită fiecărei comunități să își ia soarta în mâini pentru a implementa proiectele de care oamenii au nevoie imediată. Și asta repede! Trenul finanțării europene nu stă la nesfârșit în gara pe care trebuie între timp să o modernizăm pe bani europeni.”