Testul Pisa este programul pentru evaluarea internaţională a elevilor cu scopul de a măsura cât de bine sunt pregătiţi elevii de 15 ani să facă faţă provocărilor vieţii active sau vieţii educaţionale, fie că se vor confrunta curând cu piaţa muncii, fie că îşi vor continua studiile.
Conform celor mai recente rezultate PISA [1], cele mai performante sisteme de educație din lume sunt în Beijing-Shanghai-Jiangsu-Zhejiang (China), Singapore, Macao (China), Hong-Kong (China), Estonia, Finlanda, Canada și Irlanda . În Europa, Estonia conduce detașat atunci când vine vorba de pregătirea copiilor, urmată apoi de Finlanda, Irlanda, Polonia, Suedia.
România a obţinut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani la PISA şi țara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări, cu un mare grad de analfabetism funcţional: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Gradul de analfabetism este în continua creștere, dat fiind faptul că în 2015 gradul de analfabetism funcțional era de 39%. Rezultatele la testele PISA din 2018 sunt dezamăgitoare şi readuc în discuţie situaţia slabă a sistemului educaţional, care deşi este cunoscută, este ignorată.
Totodată, 59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. La matematică, 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.
În continuare, voi aminti exemple de bune practici din tările cu rezultate excelente la testele PISA.
În primul rând, voi vorbi despre Estonia, deoarece, așa cum am precizat, este tara din UE cu cele mai performante rezultate la testele PISA din 2018. În ceea ce privește Estonia, aceasta alocă aproximativ 6% din PIB educației , ceea ce înseamnă aproximativ 1,4 miliarde de euro anual. Legea educației votată în 1922 spune că scopurile educației sunt „de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea personalității, familiei și a națiunii estoniene; de a promova dezvoltarea minorităților etnice, economice, politice și a vieții culturale în Estonia și de a conserva natura în contextul economic și cultural global; de a preda valorile cetățeniei; și pentru a stabili condițiile preliminare pentru crearea unei tradiții de învățare pe tot parcursul vieții, la nivel național”.
Unul dintre pilonii succesului învățământului din Estonia este accesul universal la educație. Învățământul este pe deplin gratuit în Estonia și nu există așteptarea ca părinții să contribuie financiar. În plus, elevii beneficiază de mese gratuite, materiale de studii, transport gratuit între școală și casă, îngrijire medicală gratuită și activități de tip hobby gratuite. Elevii beneficiază și de suport gratuit din partea unor logopezi, psihologi, specialiști în învățământ social și special, sprijin în funcție de diverse nevoi. Educația în Estonia este foarte avansată din punct de vedere tehnologic: există materiale digitale de învățare gratuite, evaluări și examinări digitale, jurnal al clasei digital, instrumente de rețea socială pentru comunicarea părinți-școală-elevi. Totodată, exista o inițiativă a guvernului, numită “Digital Focus“, ce urmărește să transforme digital școala: infrastructură digitală la zi, materiale de învățare digitale. De precizat ar mai fi și faptul că elevii estonieni nu au teme pentru acasa în clasa I sau în vacanțe. Estonia a implementat si Strategia de invatare pe tot parcursul vietii, dedicându-se creșterii profesionalismului profesorilor, astfel au crescut salarizarea acestora, apoi s-au concetrat pe digitalizarea predării.
Finlanda, conform testelor PISA, are al doilea cel mai performant sistem de educație din Europa. În ceea ce priveste bunele practici din sistemul de invatamant finlandez, voi aminti urmatoarele: predarea nu se face pentru testare, profesorii sunt extrem de bine pregatiti academic, se acorda fonduri ample pentru copiii slab pregatiți. De asemenea, în Finlanda nu există teste standardizate cum avem noi evaluarea națională sau bacalaureatul, există un singur examen național la sfârșitul liceului pe care îl susțin elevii. Raportul OCDE arată că în Finlanda sunt cele mai mici diferențe din lume între cel mai slab elev și cel mai bun. Sistemul de educație finlandez se bazează pe egalitate în toate formele ei și acest lucru a fost mereu încurajat de toate partidele finlandeze.[2]
Mai multe informații privind rezultatele PISA pot fi vizualizate la adresele: https://www.compareyourcountry.org/pisa (în limba engleză) sau https://www.compareyourcountry.org/pisa?lg=fr (în limba franceză).
[1] https://www.oecd.org/pisa/Combined_Executive_Summaries_PISA_2018.pdf
[2] https://www.oecd.org/education/education-at-a-glance-19991487.htm/?refcode=20190209ig