Raport: 30 de ani de proclamarea independenței Republicii Moldova

Maia Sandu: „Realizarea majoră a celor 30 de ani e că nu am permis niciunui regim autoritar să prindă rădăcini ... ”

0
180
RECLAMĂnormedia.ro

Astăzi 27 august, Republica Moldova celebrează 30 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. În contextul destrămării Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, Republica Moldova solicită în 1991 recunoașterea independenței, a suveranității și „încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Republicii Moldova.”

„Mișcarea de eliberare națională a pornit de la dezideratul limbii, să putem să vorbim și să ne numim limba română, să putem să ne respectăm și să ne promovăm valorile noastre naționale. Acestea au fost elementele definitorii, cu acestea am ieșit noi atunci în Piață. Atunci am vorbit despre libertate, despre respectarea drepturilor omului și cred că pe aceste dimensiuni am reușit anumite lucruri, pentru că avem un anumit grad de democrație.” – a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Nicolae Țîbrigan consideră că elementul esențial care a ajutat Republica Moldova, a fost Acordul de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană prin care se prevede cooperare în ceea ce privesc comerțul, politica de securitate și cultură. În sine câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, reprezintă un element esențial în acest sens fiind o politiciană pro-europeană.

Președintele Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova faptul că: „realizarea majoră pe care o văd eu în acești 30 de ani este că noi nu am permis niciunui regim autoritar să prindă rădăcini și să ne țină în acest regim la nesfârșit, așa cum se întâmplă în unele țări. Noi am reușit să schimbăm guvernările prin alegeri, nu întotdeauna libere și pe deplin corecte, dar, oricum, alegeri pașnice, am reușit să scăpăm de un regim sau altul.”

În ciuda numeroaselor piedici, opresiuni, a lipsei experienței instituționale, a sărăciei și unor guvernări toxice și corupte, au ajuns în acest moment în care lucrurile încep să se îndrepte.

„Au fost mai multe situații de risc, care puteau să se transforme într-un regim de durată; acum putem să spunem că până la urmă […] noi am reușit ca societate pe o cale sau pe alta, dar, în orice caz, în context pașnic să schimbăm puterea și eu cred că asta este un element al democrației.” – a subliniat în interviu Maia Sandu

În cadrul aceluiași interviu, Președintele Maia Sandu a subliniat situațiile cu care s-a confruntat Republica Moldova odată cu proclamarea independenței cât și problemele din prezent. Lipsa unei memorie instituționale a adus cu sine un management prost la nivelul statului, aceasta subliniază că „în ‘91 am început să construim instituții, ministere, guvern, multe alte instituții importante pentru funcționarea unui stat. Dar lucrurile s-au întâmplat mai încet decât ne-am dorit”.

Președintele Republicii Moldova subliniază nevoia unei economii puternice și combaterea corupției. Problemele financiare ale statului au determinat emigrarea unui număr mare de tineri, ceea ce s-a observat în contextul protestelor de stradă:

„La noi în mare parte erau oameni în vârstă, pentru că tinerii noștri au plecat, pentru că oamenii care pot pune presiune pentru a cere o guvernare mai bună au plecat.”– a declarat Șeful de Stat al Republicii Moldova

Iar combaterea corupției este văzută drept o problemă extrem de mare, cu cât toxicitatea și lipsa regulilor s-a perpetuat o perioadă lungă de timp „ 2, 3, 4, 5 ani, când reziști mai ușor, e vorba de trei decenii în care lucrurile în mare s-au făcut cu tot felul de înțelegeri pe sub masă, cu tot felul de tranzacții cu elemente de ilegalitate și, iată, întreaga societate a nimerit în această capcană.”

„Acum noi trebuie să ieșim din această capcană, trebuie să facem reguli clare, reguli care pot fi respectate, pentru că nu vrem să venim cu reguli care nu pot fi respectate și să creăm aceste situații în care oamenii să caute o alternativă, trebuie să avem reguli clare, să demonstrăm de la nivel central că, în primul rând, noi respectăm aceste reguli și, pas cu pas, să ajungem să schimbăm atmosfera în general.”– a dorit să adauge Maia Sandu

În cadrul sărbătorii organizate astăzi în Republica Moldova, cu ocazia celor 30 de ani de la declararea independenței nu a putut lipsi Președintele României Klaus Iohannis, România fiind primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova. Au mai fost prezenți și șefii de stat din Polonia și Ucraina.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here