Yuriy Vernydub, antrenorul de la Sheriff Tiraspol luptă în Ucraina

0
195

În urmă cu șase luni, Yuriy Vernydub sărbătorea nebunește pe Bernabeu. Echipa sa, Sheriff Tiraspol tocmai producea unul dintre marile șocuri din Liga Campionilor, învingând Real Madrid cu 2-1. A fost un rezultat nebunesc pentru câștigătorii ligii moldovenești, care provin din Transnistria, o republică separatistă aflată sub influența puternică a Rusiei.

Un triumf împotriva celor de la Real Madrid, de 13 ori campioni europeni a fost de necrezut pentru o echipă care a trecut prin patru runde de calificare pentru a ajunge în faza grupelor. A făcut acest lucru cu un buget anual de aproximativ 5 milioane de lire sterline.

Sheriff Tiraspol a terminat în cele din urmă pe locul trei în grupa Ligii Campionilor. Înainte de începerea războiului au plecat în Portugalia pentru un meci eliminatoriu din Europa League. Ucraineanul Vernydub și jucătorii săi au sosit la Braga pentru a se pregăti de meci și să-și apere avantajul 2-1 în prima manșă.

Apoi, la primele ore ale dimineții de joi, viața bărbatului de 56 de ani avea să se schimbe pentru totdeauna.

,,Fiul meu m-a sunat la 4:30 și mi-a spus că rușii ne-au atacat. Am știut atunci că mă voi întoarce în Ucraina pentru a lupta. Am zburat acasă și am aterizat la Iași, România. Am mers apoi cu autobuzul la Tiraspol, în Transnistria, cu restul echipei vineri seara și am plecat la prima oră, sâmbătă dimineață, în Ucraina. Duminică m-am înscris în armată. A fost nevoie de 11 ore de la Tiraspol până la casa mea din Ucraina, călătorind prin Odesa, apoi prin Kirovgrad, Kryvyy Rih și apoi Zaporoje, dar nu pot spune că a fost dificil. Nu vreau să vă mint. Când mă întorceam acasă, am văzut o mulțime de bărbați puternici părăsind țara. Dacă se vor întoarce, voi fi fericit. Am înțeles că au plecat cu familiile lor în Moldova, România și așa mai departe. Din zona noastră au plecat mulți bărbați… bărbați din Harkov, Zaporoje, Lugansk, Donețk. Am înțeles în acel moment că nu pot face același lucru. Mi-am spus că, de îndată ce ajung acasă, mă voi duce și mă înscriu. Oamenii apropiați au încercat să mă oprească. Soția mea, copiii mei, nepoții mei. Am stat puternic și îi mulțumesc soției mele că m-a susținut. Ea îmi cunoaște caracterul. Dacă iau o decizie, nu o voi schimba. Am fi putut să mergem în Moldova, dar această opțiune este încă deschisă pentru copiii mei, pentru soțiile lor, pentru nepoții mei. Însă, eu și soția mea – rămânem aici cu siguranță. Momentan cred că nu sunt foarte departe de conflict. Cele mai grele bătălii sunt probabil la 120 km de locul unde ne aflăm. Dar am luat o decizie, așa că totul este în regulă. Nu mi-e frica. Am fost în armată când eram tânăr – era obligatoriu să o fac timp de doi ani. Însă, era într-o unitate pentru sportivi. Timp de două luni, am fost instruiți în teorie și după aceea am învățat cum să mânuim o armă. Asta a fost cu mult timp în urmă. Nu pot spune că am probleme la folosirea armelor de foc, știu să le folosesc. Colectivul din jurul meu este nebun. În sensul bun, desigur. Este foarte tare că fac parte dintr-o astfel de echipă. Aici sunt personaje diferite. Dar sunt uniți, prietenoși și foarte motivați. Totul este împărțit între noi. Din acest punct de vedere, totul este bine.’’, a declarat Yuriy Vernydub, antrenorul de la Sheriff Tiraspol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.