Elon Musk neagă că a vorbit cu Putin despre războiul din Ucraina. ,,Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum 18 luni. Subiectul a fost spațiul”

0
15
Elon Musk neagă că a vorbit cu Putin despre războiul din Ucraina. Foto: Hepta

Elon Musk a negat informațiile potrivit cărora ar fi vorbit cu Vladimir Putin înainte de a posta un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

Ian Bremmer, șeful firmei de consultanță în domeniul riscurilor politice Eurasia Group, a afirmat că Musk i-ar fi spus personal despre conversația cu Putin.

Însă Musk a dezmințit acum acest lucru.

,,Am vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum 18 luni. Subiectul a fost spațiul”, a scris Musk pe Twitter.

Săptămâna trecută, CEO-ul Tesla a cerut celor 107,7 milioane de urmăritori ai săi să voteze cu privire la modalitățile de rezolvare a războiului din Ucraina.

Sugestiile au inclus o propunere de a organiza voturi în părțile din Ucraina ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le-a anexat. Comentariile sale au fost salutate de Moscova.

Multimiliardarul a spus: ,,Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”.

Președintele Putin a declarat deja că patru regiuni ucrainene fac parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și de aliații săi occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

De asemenea, Musk a sugerat că lumea ar trebui să recunoască ,,oficial” Crimeea – anexată ilegal de Moscova în 2014 – ca parte a Rusiei.

Într-un buletin informativ, Bremmer a scris că Musk i-a spus că președintele rus este ,,pregătit să negocieze”, dar numai dacă Crimeea rămâne sub controlul Rusiei, dacă Ucraina acceptă o formă de neutralitate permanentă și dacă Kievul recunoaște anexarea de către Rusia a orașelor Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia.

Bremmer a declarat că șeful SpaceX i-a spus că Putin a afirmat că aceste obiective vor fi îndeplinite ,,indiferent de situație” și că există posibilitatea unui atac nuclear dacă Ucraina invadează Crimeea.

Însă, de atunci, Musk a negat aceste informații

Sondajul inițial al lui Musk a provocat o controversă pe scară largă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că persoanele care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său ,,trebuie să înceteze să mai folosească cuvântul ,,pace” ca eufemism pentru ,,lăsați rușii să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ’’.

Marele maestru rus de șah, Garry Kasparov, a calificat tweetul lui Musk drept ,,o idioțenie morală, o repetare a propagandei Kremlinului, o trădare a curajului și sacrificiului ucrainean”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat sugestiile lui Musk, declarând: ,,Nu, nu, nu: ,,Este pozitiv faptul că cineva ca Elon Musk caută o cale pașnică de ieșire din această situație”.

La începutul războiului, miliardarul a câștigat o popularitate largă în Ucraina după ce a trimis în țară mai multe dintre terminalele sale de internet Starlink. Ulterior, el a fost invitat în vizită de președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Însă, în urma tweet-urilor sale recente, această relație s-a deteriorat, iar săptămâna trecută Zelensky a atacat sondajele sale de pe Twitter.

Legislația federală americană împiedică cetățenii privați să conducă afaceri externe fără permisiunea sau implicarea guvernului SUA.

Legea Logan a fost promulgată de președintele John Adams în 1799, dar nimeni nu a fost vreodată urmărit penal în temeiul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.