Sepp Blatter, fostul președinte FIFA: Decizia de a organiza în Qatar Cupa Mondială de Fotbal 2022 a fost o greșeală

0
69
Sepp Blatter, fostul președinte FIFA Decizia de a organiza în Qatar Cupa Mondială de Fotbal 2022 a fost o greșeală. Foto: Hepta

Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, spune că decizia de a acorda Cupa Mondială din 2022 Qatarului a fost o ,,greșeală”, scrie BBC.

Blatter, în vârstă de 86 de ani, era președinte al organismului de conducere al fotbalului mondial atunci când Qatarului i-a fost acordat turneul în 2010.

Statul din Golf a fost criticat pentru poziția sa față de relațiile între persoane de același sex, pentru situația drepturilor omului și pentru modul în care tratează muncitorii migranți.

,,Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru ea”, a declarat el pentru ziarul elvețian Tages Anzeiger.

Cupa Mondială din Qatar, prima găzduită în Orientul Mijlociu în istoria de 92 de ani a turneului și prima în timpul iernii din emisfera nordică, are loc între 20 noiembrie și 18 decembrie.

Sepp-Blatter-fostul-presedinte-FIFA.-Foto-Hepta.

Comitetul executiv al FIFA a votat cu 14-8 pentru ca Qatar să găzduiască turneul înaintea Statelor Unite în urmă cu 12 ani, în același timp în care Rusia a primit organizarea ediției din 2018.

Blatter spune că a votat pentru Statele Unite și îl acuză pe președintele de atunci al UEFA, Michel Platini, că a influențat votul în favoarea Qatarului.

,,A fost o alegere proastă și am fost responsabil pentru asta în calitate de președinte la acea vreme”, a spus el.

,,Mulțumită celor patru voturi ale lui Platini și ale echipei sale [UEFA], Cupa Mondială a mers în Qatar și nu în Statele Unite. Acesta este adevărul”.

Blatter a mai spus că FIFA a ajustat criteriile folosite pentru a selecta țările gazdă în 2012, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la tratamentul muncitorilor migranți care construiesc stadioanele Cupei Mondiale în Qatar.

,,De atunci, sunt luate în considerare considerentele sociale și drepturile omului”, a adăugat el.

Blatter a petrecut 17 ani în funcția de președinte al FIFA, dar a fost forțat să demisioneze în 2015 din cauza acuzațiilor că a aranjat în mod ilegal un transfer de două milioane de franci elvețieni (2,19 milioane de dolari; 1,6 milioane de lire sterline) către Platini, care a fost, de asemenea, forțat să demisioneze din funcția sa la FIFA.

Inițial, FIFA i-a interzis accesul în fotbal timp de opt ani, redus ulterior la șase ani, din cauza plății lui Platini. În martie 2021, el a primit apoi o interdicție suplimentară până în 2028 pentru ,,diverse încălcări” ale codului de etică al FIFA.

Blatter și Platini au fost acuzați de fraudă în noiembrie anul trecut, dar au fost găsiți nevinovați în cadrul unui proces desfășurat în Elveția în luna iulie.

Decizia de a acorda Cupele Mondiale din 2018 și 2022 Rusiei și, respectiv, Qatarului a fost marcată de acuzații de corupție generalizată, două anchete fiind lansate de procurorii elvețieni și de Departamentul de Justiție al SUA în 2015.

Qatar și Rusia au negat întotdeauna orice abatere, iar ambele au fost efectiv exonerate de propria anchetă a FIFA în 2017.

FIFA a scris recent națiunilor concurente, cerându-le să ,,se concentreze acum asupra fotbalului”, în loc de pregătirea controversată a competiției.

Scrisoarea FIFA a fost criticată de Human Rights Watch, Amnesty International și de militanții LGBTQ+ din Anglia și Țara Galilor, în timp ce 10 asociații europene de fotbal – inclusiv cele din Anglia și Țara Galilor – au declarat că ,,drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot”.

Există îngrijorare cu privire la modul în care sunt tratate persoanele LGBTQ+ în Qatar, unde relațiile între persoane de același sex și promovarea relațiilor între persoane de același sex sunt incriminate, pedepsele variind de la amenzi până la pedeapsa cu moartea.

Amnesty International afirmă că, începând din 2010, sute de mii de lucrători migranți s-au confruntat cu încălcări ale drepturilor omului în timp ce erau angajați pentru a construi infrastructura mai amplă necesară pentru a găzdui turneul.

Proteste pașnice au fost planificate de unii jucători, în timp ce Harry Kane al Angliei și alți nouă căpitani ai echipelor europene vor purta brățări ,,One Love”. pentru a promova diversitatea și incluziunea.

Danemarca va purta tricouri ,,tonice” pentru a protesta împotriva Qatarului, furnizorul de kituri Hummel spunând că ,,nu dorește să fie vizibil” într-un turneu despre care susține că ,,a costat mii de vieți”, în timp ce echipa Australiei a publicat un videoclip care îndeamnă Qatar să abolească legile sale privind relațiile homosexuale.

Ambasadorul Cupei Mondiale spune că homosexualitatea este o ,,pagubă în minte”

Un ambasador al Cupei Mondiale din Qatar a declarat că homosexualitatea este ,,o pagubă în minte” și că persoanele LGBTQ+ care participă la turneu ar trebui ,,să accepte regulile noastre”.

Fostul internațional din Qatar, Khalid Salman, a vorbit pentru postul german de televiziune ZDF într-un documentar care va fi difuzat marți.

,,Ei trebuie să accepte regulile noastre aici”, a spus Salman. ,,[Homosexualitatea] este haram. Știți ce înseamnă haram [interzis]?”, a spus el.

Când a fost întrebat de ce este haram, Salman a spus: ,,Nu sunt un musulman strict, dar de ce este haram? Pentru că este un prejudiciu în minte”.

Interviul a fost apoi oprit imediat de un oficial însoțitor.

Organizatorii Cupei Mondiale din țara gazdă au declarat că ,,toată lumea este binevenită” să viziteze țara pentru a urmări meciurile de fotbal și au afirmat că nimeni nu va fi discriminat.

Cu toate acestea, directorul executiv al Qatar 2022, Nasser al Khater, a declarat că guvernul nu își va schimba legile privind homosexualitatea, solicitând vizitatorilor ,,să ne respecte cultura”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.