Putin lasă Europa fără combustibil! Rusia interzice vânzările de petrol către țările care utilizează plafonarea prețurilor

0
65
Putin lasă Europa fără combustibil! Rusia interzice vânzările de petrol către țările care utilizează plafonarea prețurilor. Foto: Tw/@Sputnik_Not

Rusia a interzis vânzările de petrol către țările și companiile care respectă un plafon de preț convenit de națiunile occidentale la începutul acestei luni, precizează BBC.

Plafonul de preț – care a fost convenit de grupul de națiuni G7, Australia și UE – a intrat în vigoare la 5 decembrie.

Plafonul interzice țărilor să plătească mai mult de 60 de dolari (56 de euro; 50 de lire sterline) pe baril de petrol rusesc.

Rusia a declarat acum că petrolul și produsele sale petroliere nu vor fi vândute nimănui care impune plafonarea prețurilor.

Decretul prezidențial a precizat că interdicția va intra în vigoare timp de cinci luni, de la 1 februarie până la 1 iulie.

De asemenea, decretul a precizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea acorda ,,permisiuni speciale” pentru aprovizionarea țărilor care se află sub incidența interdicției.

Grupul G7 al marilor economii a avansat pentru prima dată ideea plafonării prețurilor în septembrie, pentru a împiedica Moscova să folosească veniturile din petrol pentru a finanța războiul din Ucraina.

Deși cererea occidentală pentru petrolul rusesc a scăzut după invazie, veniturile rusești au rămas ridicate datorită creșterii prețurilor și a cererii din alte părți, inclusiv din partea Indiei și Chinei.

O interdicție la nivelul UE privind petrolul rusesc importat pe cale maritimă este deja în vigoare, alături de angajamente similare din partea Marii Britanii, a SUA și a altor state.

Plafonarea prețurilor urmărește să reducă și mai mult veniturile din petrolul rusesc. Acesta oprește orice țiței rusesc vândut la un preț mai mare de 60 de dolari de la a fi transportat cu ajutorul petrolierelor, al companiilor de asigurări și al instituțiilor de credit din G7 și din UE.

Multe dintre marile companii globale de transport maritim și de asigurări au sediul în cadrul G7.

Însă, la începutul acestei luni, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a calificat plafonarea prețurilor drept o idee ,,slabă”, care nu este suficient de ,,serioasă” pentru a afecta economia rusă.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat marți că deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare decât procentul planificat de 2% din PIB în 2023 – în condițiile în care plafonarea prețului petrolului va reduce veniturile din exporturi.

În prezent, petrolul se tranzacționează la aproximativ 80 de dolari pe baril – mult sub vârfurile de peste 120 de dolari, înregistrate în martie și iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.