Papa Francisc și liderii lumii îi aduc un omagiu lui Benedict al XVI-lea. Predecesorul său a murit chiar în ultima zi din 2022

0
96
Papa Francisc și liderii lumii îi aduc un omagiu lui Benedict al XVI-lea. Foto: Hepta

Papa Francisc a condus omagiile aduse predecesorului său, Benedict al XVI-lea, care a murit, la vârsta de 95 de ani, precizează BBC.

Benedict a fost ,,nobil” și ,,bun” – și ,,înzestrat” pentru Biserica Romano-Catolică, a spus Papa.

Președintele American, Joe Biden, și președintele Brazilian, Lula, se numără printre zecile de lideri care l-au lăudat pe fostul suveran pontif.

Benedict a demisionat în 2013 din cauza stării de sănătate precare – fiind primul papă care a făcut acest lucru în ultimii 600 de ani. Slujba de înmormântare a acestuia va avea loc la Vatican pe 5 ianuarie.

Al 265-lea lider al Bisericii Catolice, Benedict a fost o figură controversată. În timp ce unele persoane în doliu l-au salutat ca fiind un apărător hotărât al credinței, alții i-au criticat mandatul pentru că nu a reușit să abordeze acuzațiile de abuz sexual al clericilor.

Însă, la câteva ore după anunțul morții sale, Papa Francisc l-a lăudat pe ,,cel mai drag” predecesor al său, subliniind ,,sacrificiile sale oferite pentru binele Bisericii”.

În SUA, Casa Albă a publicat o declarație a președintelui Joe Biden – care este doar al doilea catolic, după John F. Kennedy, care deține cea mai înaltă funcție a națiunii.

Amintindu-și de timpul petrecut cu Benedict al XVI-lea la Vatican în 2011, președintele a spus că acesta ,,va fi amintit ca un teolog renumit, cu o viață întreagă de devotament față de Biserică, ghidat de principiile și credința sa”.

Liderii țărilor cu populație catolică numeroasă din întreaga lume au adus, de asemenea, un omagiu, premierul italian Giorgia Meloni salutându-l pe Benedict ca fiind un ,,gigant al credinței și al rațiunii” și ,,un mare om pe care istoria nu-l va uita”.

Taoiseach-ul Irlandei, Leo Varadkar, l-a descris pe fostul papă ca fiind un ,,lucrător umil în via Domnului”.

În Brazilia – cea mai mare națiune catolică din lume – viitorul președinte, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că dorește ,,mângâiere credincioșilor și admiratorilor Sfântului Părinte”.

Și predecesorul său – președintele Jair Bolsonaro – a salutat ,,opera magistrală a lui Benedict al XVI-lea ca mare teolog” și a spus că acesta a lăsat o ,,moștenire imensă pentru Biserica Catolică, pentru toți creștinii și pentru umanitate”.

În Marea Britanie, noul monarh Regele Carol al III-lea a declarat că a primit vestea morții fostului Papă cu ,,profundă tristețe”.

Trimițând un mesaj de condoleanțe Papei Francisc, el a subliniat ,,eforturile constante ale lui Benedict pentru a promova pacea și bunăvoința tuturor oamenilor” și acțiunile sale de consolidare a legăturilor dintre catolici și anglicani.

Premierul Rishi Sunak l-a numit pe Benedict al XVI-lea ,,un mare teolog, a cărui vizită în Marea Britanie în 2010 a fost un moment istoric atât pentru catolicii, cât și pentru necatolicii din întreaga noastră țară”.

Șeful Bisericii Catolice din Anglia și Țara Galilor, cardinalul Vincent Nichols, a declarat că Benedict și-a transformat imaginea în Marea Britanie atunci când a vizitat-o.

Vorbind pentru BBC, cardinalul Nichols a spus că a sosit cu reputația de a fi ,,Rottweilerul lui Dumnezeu”, dar a plecat fiind comparat cu ,,unchiul străbunic preferat al tuturor sau doar unchiul”.

Șeful ONU, Antonio Guterres, l-a lăudat pe fostul suveran pontif pentru ,,angajamentul său tenace față de non-violență și pace”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, l-a descris pe răposatul papă ca fiind ,,o figură formatoare a Bisericii Catolice, o personalitate directă și un teolog iscusit”.

Benedict s-a născut în Bavaria sub numele de Joseph Ratzinger, iar în 1977 a fost numit arhiepiscop de München.

Reacțiile la moartea sa în oraș au fost variate – un locuitor l-a descris ca fiind ,,conservator”, fiind în același timp mândru de faptul că era german.

Un altul a fost mai critic

,,Am crezut că atunci când a venit la putere va aduce în sfârșit un pic de aer proaspăt în Biserica Catolică și va pune capăt celibatului. Dar, din păcate, m-a dezamăgit”, a declarat Christa Herwig pentru agenția de presă Reuters.

În 2019, Benedict a pus abuzurile sexuale ale clericilor pe seama libertății sexuale din anii 1960 și a respingerii învățăturii lui Dumnezeu.

În cea mai mare parte a papalității sale, Biserica Catolică s-a confruntat cu acuzații, cereri legale și rapoarte oficiale privind zeci de ani de abuzuri asupra copiilor de către preoți.

La începutul acestui an, fostul papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care a fost arhiepiscop de München, între 1977 și 1982.

Recunoașterea a venit după ce o anchetă juridică germană privind Biserica Catolică a susținut că acesta nu a acționat în patru cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor.

Într-o scrisoare făcută publică de Vatican, fostul suveran pontif și-a cerut iertare pentru orice ,,greșeală gravă”, dar a negat că ar fi comis greșeli personale.

Odată cu moartea Papei Benedict al XVI-lea, lumea catolică a pierdut un reper de neegalat în materie de cunoaștere teologică, intelectualism și experiență trăită.

În timp ce puține lucruri s-au schimbat în ceea ce privește discuțiile doctrinare de la Vatican în cei aproape 10 ani de când a demisionat, ceea ce s-a schimbat este spiritul papalității.

Papa Francisc este considerat în general că a avut o abordare mai pastorală, iar numirile sale de cardinali arată o schimbare clară către Asia și America Latină.

În ultimii ani, deși nu a părut să o curteze, Papa emerit a devenit un fel de paratrăsnet pentru unii care se opun noului Papă.

Au existat speculații potrivit cărora Papa Francisc, care a avut el însuși probleme de sănătate, a avut în vedere să se retragă, dar a fost reticent să facă acest lucru dacă acest lucru ar însemna că vor fi trei papi la Roma.

Nu a fost chiar ,,Cei doi papi”, dar, în ciuda diferențelor dintre ei, a existat, după toate aparențele, un respect imens între predecesor și succesor. Probabil că vom auzi despre acest lucru în zilele următoare și, în special, în omilia Papei Francisc de la funeraliile de joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.