Peste 80.000 de israelieni protestează împotriva reformei Curții Supreme. Noul guvern de coaliție de dreapta vrea să revizuiască sistemul judiciar

0
26
Peste 80.000 de israelieni protestează împotriva reformei Curții Supreme. Foto: Tw/@fmnewseng

Peste 80.000 de protestatari israelieni s-au adunat la Tel Aviv împotriva planurilor noului guvern de coaliție de dreapta de a revizui sistemul judiciar, precizează BBC.

Reformele ar urma să faciliteze, printre altele, posibilitatea ca parlamentul să anuleze hotărârile Curții Supreme.

Protestatarii au descris modificările propuse de premierul Benjamin Netanyahu ca fiind un atac la adresa regimului democratic.

Acestea urmează instalării celui mai religios și mai dur guvern din istoria Israelului.

Mitinguri au avut loc, de asemenea, în fața reședinței premierului din Ierusalim și în orașul Haifa din nordul țării, a relatat presa locală.

Un grup de protestatari a intrat în conflict cu poliția în timp ce încerca să blocheze un drum important, autostrada Ayalon, în Tel Aviv.

Criticii spun că reformele ar paraliza independența judiciară, ar favoriza corupția, ar da înapoi drepturile minorităților și ar lipsi sistemul judiciar israelian de credibilitate.

Bannerele se refereau la noua coaliție condusă de dl Netanyahu ca fiind un guvern al rușinii.

Printre cei care se opun se numără președintele Curții Supreme din Israel, Esther Hayat, și procurorul general al țării.

Samantha Granville, de la BBC, aflată la Tel Aviv, a văzut protestatari acoperiți cu steaguri israeliene, purtând afișe în ebraică și imagini ale dlui Netanyahu cu X pe gură.

Era un grup de fete tinere cu amprente de mâini pictate în roșu pe gură. Acestea au vrut să spună guvernului că nu vor tăcea.

O femeie, care a cerut să nu-și folosească numele, a spus printre lacrimi că este o supraviețuitoare a doua generație a Holocaustului.

,,Părinții mei au emigrat de la regimuri nedemocratice pentru a trăi într-o democrație”, a spus ea. „Au venit din regimuri totalitare pentru a trăi liber. Așa că a vedea asta distrus este sfâșietor”.

Ea și prietena ei au spus că se așteptau ca Netanyahu să încerce schimbări radicale, dar nu s-au gândit niciodată că acestea vor veni atât de repede.

Acestea sunt cele mai mari demonstrații de când noul guvern de coaliție al lui Netanyahu a fost învestit, în decembrie.

Partidele de opoziție au făcut apel la israelieni să se alăture mitingurilor pentru a ,,salva democrația” și în semn de protest față de planificata revizuire a sistemului judiciar.

Conform planurilor anunțate de ministrul justiției, Yariv Levin, la începutul acestei luni, o majoritate simplă din Knesset (parlament) ar avea puterea de a anula efectiv hotărârile Curții Supreme. Acest lucru ar putea permite guvernului în exercițiu să adopte legi fără teama că acestea ar putea fi anulate.

Criticii se tem că noul guvern s-ar putea folosi de acest lucru pentru a anula procesul penal în curs al dlui Netanyahu, deși guvernul nu a declarat că va face acest lucru.

Netanyahu este judecat pentru acuzații de mită, fraudă și abuz de încredere, acuzații pe care acesta le neagă cu tărie.

De asemenea, reformele ar oferi politicienilor mai multă influență asupra numirii judecătorilor, majoritatea membrilor comitetului de selecție provenind din coaliția de guvernare.

Dacă va deveni lege, planul ar putea facilita guvernului să legifereze în favoarea așezărilor evreiești din Cisiordania ocupată, fără a se teme de contestații la Curtea Supremă.

Israelul a subliniat anterior puterea instanței de a se pronunța împotriva sa, ca o modalitate de a atenua criticile internaționale față de astfel de acțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.