VIDEO. Microsoft intenționează să desființeze 10.000 de locuri de muncă. Este cea mai recentă rundă de disponibilizări de personal

0
24
Microsoft intenționează să desființeze 10.000 de locuri de muncă. Foto. Tw/@Reuters

Microsoft va desființa 10.000 de locuri de muncă în cea mai recentă rundă de disponibilizări de personal care a lovit industria tehnologică, precizează Reuters.

Aceasta va afecta până la 5% din forța sa de muncă globală și va costa 1,2 miliarde de dolari (972 milioane de lire sterline) în costuri de concediere și reorganizare.

Directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a declarat că, deși cheltuielile clienților au crescut în timpul Covid, mai multe persoane aleg acum să ,,dea dovadă de prudență”.

El a spus că firma va continua să facă angajări în domenii cheie.

Anunțând vestea într-un memoriu adresat personalului, Nadella a spus că multe părți ale lumii se află în recesiune sau anticipează una, în timp ce „în același timp, se naște următorul mare val de calculatoare, cu progrese în inteligența artificială”.

Microsoft ia în considerare o investiție de mai multe miliarde de dolari în compania de inteligență artificială OpenAI, producătorul ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), potrivit Financial Times.

Nu a trebuit să așteptăm prea mult timp pentru următoarea rundă de disponibilizări din partea marilor companii de tehnologie.

Microsoft este cea mai recentă, dar nu va fi ultima, în timp ce giganții încearcă să strângă cureaua după perioada de boom a pandemiei, când blocajele au însemnat că oamenii au rămas blocați acasă, dorind să își cheltuiască banii pe divertisment și dispozitive digitale.

Totuși, asta nu înseamnă că sectorul stagnează – rapoartele sugerează că Microsoft ia în considerare o investiție de 10 miliarde de dolari în compania din spatele ChatGPT, chatbotul care nu numai că a captivat milioanele de oameni care l-au încercat, dar este, de asemenea, prezis de unii experți ca fiind viitorul căutării.

Microsoft știe de la motorul său de căutare, Bing, că este nevoie doar de o fracțiune din această piață pentru ca ea să se dovedească foarte profitabilă.

Și să nu uităm de propunerea de achiziție a gigantului de jocuri Activision Blizzard, care ar aduce sub aripa sa un portofoliu complet nou de titluri de jocuri de profil înalt.

Aceasta este o consolare mică, totuși, pentru miile de angajați care se vor confrunta cu concedieri în primele zile ale anului 2023.

Sute de firme de tehnologie, inclusiv unele dintre cele mai mari nume din sector, precum Amazon și Meta, proprietarul Instagram, au dezvăluit disponibilizări în ultimele săptămâni.

La începutul acestui an, Amazon a anunțat că intenționează să elimine peste 18.000 de locuri de muncă din cauza ,,economiei incerte” și a angajărilor rapide din timpul pandemiei.

În noiembrie, Meta a anunțat că va reduce 13% din forța sa de muncă, adică un total de 11.000 de angajați.

Însă Jason Wong, analist în industria tehnologică la consultanții Gartner, a avertizat împotriva presupunerii că disponibilizările din cadrul companiilor ,,enterprise”, precum Microsoft și Amazon, au avut loc din aceleași motive ca și reducerile operate de marile firme de social media, unele dintre acestea confruntându-se cu provocări suplimentare din cauza „direcției în care intenționează să ducă afacerea”.

În cazul Twitter, aceasta a fost trecerea la ,,un model care să se îndepărteze de publicitatea pură”, iar în cazul Facebook, acesta a subliniat că urmărește metaversul.

Boom pandemic

La fel ca și alte companii de tehnologie, afacerile Microsoft au cunoscut un boom în timpul pandemiei, alimentat de creșterea numărului de muncă la distanță și de alte activități online.

Forța sa de muncă a crescut cu aproximativ 40.000 între iunie 2021 și iunie 2022, când a raportat că avea aproximativ 221.000 de angajați cu normă întreagă, dintre care 99.000 în afara SUA.

Pe măsură ce afacerile au încetinit anul trecut, firma s-a angajat într-o serie de reduceri de personal.

Cele mai recente, de 10.000, sunt așteptate să fie finalizate până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2023.

Memorandumul a precizat că unii angajați vor fi notificați imediat.

Nadella a promis că ,,va trata oamenii noștri cu demnitate și respect și va acționa în mod transparent”.

Peste 1.000 de companii din domeniul tehnologiei au concediat 154.336 de angajați numai în 2022, potrivit Layoffs.fyi, care urmărește concedierile.

În acest an, inclusiv ultimele pierderi ale Microsoft, site-ul spune că 26.061 de angajați din sectorul tehnologic au fost deja concediați.

Experții spun că există în continuare cerere pentru cei care caută un loc de muncă cu abilitățile potrivite, în special ingineri cu experiență în AI și știința datelor.

Dar Kevin Poulter, avocat specializat în dreptul muncii la firma de avocatură Freeths, avertizează că ,,angajații afectați de aceste reduceri ar putea avea dificultăți în a-și asigura un loc de muncă alternativ, având în vedere reducerile similare deja anunțate la Meta, Amazon, Salesforce și în întregul sector tehnologic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.