În urma invaziei Rusiei în Ucraina și a restricțiilor semnificative privind aprovizionarea cu gaz din Rusia, Uniunea Europeană (UE) a luat măsuri pentru a-și întări autonomia energetică și a reduce dependența de gazele rusești, scrie G4Media.
În iunie 2022, cele 27 de state membre ale UE au adoptat un cadru legislativ care îi obligă să atingă colectiv un grad de umplere a stocurilor de gaz de 90% până la 1 noiembrie în fiecare an. Această măsură are ca scop creșterea rezilienței energetice a UE și diminuarea vulnerabilității la potențiale întreruperi ale aprovizionării cu gaz din Rusia.
Potrivit datelor de la „Gas Infrastructure Europe” (GIE), depozitele din Europa erau în medie umplute la 90,12% vineri, ceea ce înseamnă aproximativ 93 de miliarde de metri cubi în total. Aceste niveluri variază de la o țară la alta, de la 77% în Letonia la peste 99% în Spania și 84% în Franța. Un grad de umplere a depozitelor de 90% poate asigura până la o treime din cererea UE în timpul iernii.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a afirmat că: „UE este bine pregătită pentru iarnă, ceea ce va contribui la o stabilizare mai mare a piețelor energetice în următoarele luni”.
Totuși, piața gazului rămâne vulnerabilă la fluctuațiile bruște de preț: prețurile au crescut semnificativ la începutul lunii august în urma amenințărilor cu greva din Australia în sectoarele cheie de producție de gaze și din cauza unei cereri mari din Asia.
Comisia Europeană va monitoriza în continuare situația pentru a se asigura că nivelurile de stocare rămân suficient de ridicate pe măsură ce se apropie sezonul rece. În plus, statele membre au angajamentul de a reduce consumul cu 15% în perioada aprilie 2023 – martie 2024 față de media din anii 2017-2022. Consumul de gaz în UE a scăzut deja cu 18% între august 2022 și mai 2023 comparativ cu media ultimilor cinci ani.