Partidul Național Liberal (PNL) a inițiat o tranzacție importantă, cumpărând trei imobile din centrul Bucureștiului, cu fonduri provenite din subvenții guvernamentale.
Această mișcare a stârnit polemici, deoarece achiziția se realizează în baza unei legi controversate, care avantajează partidele politice în cumpărarea de proprietăți la prețuri preferențiale, scrie Libertatea.
Imobilele vizate sunt deținute în prezent de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). PNL a demarat procedurile de achiziție în conformitate cu cadrul legislativ existent și cu aprobările necesare din partea forurilor statutare ale partidului.
Conform condițiilor tranzacției, partidul beneficiază de un preț special, cu un avans de minimum 10% din prețul de vânzare și rate lunare, eșalonate pe o perioadă de maxim trei ani. Această reglementare a fost adoptată în trecut, fiind inițial promovată de politicieni precum Viorel Hrebenciuc, în beneficiul partidelor politice.
Valoarea totală a celor trei imobile pe care PNL intenționează să le achiziționeze este de peste 9,3 milioane de euro. Acestea sunt situate în parcul din Modrogan și au o suprafață totală de aproape 3.000 de metri pătrați. Este important de menționat că curtea acestor sedii nu este inclusă în tranzacție.
Sursele de finanțare pentru această afacere provin din subvențiile acordate de stat partidelor politice. În ultimii trei ani, PNL a beneficiat de peste 240 de milioane de lei sub formă de subvenție, însă nu a cheltuit întreaga sumă, păstrând economii considerabile.
Este de remarcat faptul că PSD a fost primul mare partid care și-a cumpărat sediul central în baza aceleiași legi, iar acum PNL urmează aceeași cale. Imobilul central al PNL, situat în parcul din Modrogan, a fost evaluat la peste 6 milioane de euro, iar celelalte două proprietăți la valori mai mici.
Această afacere ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea banilor publici și la transparența în achizițiile partidelor politice. De asemenea, ridică întrebări cu privire la modul în care partidele utilizează fondurile subvenționate, având în vedere că aceste sume pot fi utilizate și în campaniile electorale.