Scandal la ANCPI privind administrarea fondurilor europene: Pierderi de 200 milioane de euro

Anchetă asupra gestionării deficitare a proiectului de cadastru rural; membrii proiectului încasau sporuri de 1.000 de euro lunar

0
198

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) se confruntă cu un scandal major după ce a cheltuit doar o treime din fondurile europene destinate înregistrării proprietăților din mediul rural.

Proiectul, esențial pentru evidența proprietății în România, s-a soldat cu pierderi de aproape 200 de milioane de euro, în timp ce membrii echipelor de proiect au beneficiat de sporuri lunare consistente, scrie G4Media.

În urma dezvăluirilor, premierul Marcel Ciolacu a dispus trimiterea Corpului de control la ANCPI pentru investigarea neregulilor. Situația devine și mai tensionată în lumina faptului că, deși proiectul trebuia să fie un pas înainte pentru dezvoltarea rurală și agricultură, birocrația și gestionarea defectuoasă au deturnat scopul inițial.

Demarat în 2014, proiectul trebuia să finalizeze cadastrarea a 660 de unități administrativ-teritoriale până la sfârșitul anului 2023. Cu toate acestea, doar 104 dintre acestea au văzut finalizarea lucrărilor, o performanță sub așteptări. Potrivit unei surse interne din ANCPI, agenția ar fi semnat contracte pentru lucrări pe 96% din suprafața totală, dar majoritatea acestora nu au fost finalizate sau plătite.

Criticii proiectului indică prostia, neștiința și lipsa voinței politice ca principale motive pentru eșecul înregistrării proprietăților. Mai mult, unii inspectori din oficiile județene sunt acuzați de neglijență și întârzierea verificărilor, ceea ce a amplificat disfuncționalitățile.

În contextul acestor acuzații, există temeri că angajații ar putea fi obligați să returneze sporurile încasate, mai ales că autoritatea de management a avertizat ANCPI despre necesitatea intabulării urgente a unei suprafețe semnificative pentru a evita penalități de la Comisia Europeană.

Scandalul subliniază problemele majore în administrarea fondurilor publice și europene în România și pune sub semnul întrebării capacitatea ANCPI de a gestiona proiecte de asemenea amploare. Cu un nou proiect în orizont pentru perioada 2021-2027, speranțele sunt ca lecțiile învățate să conduca la o mai bună administrare și transparență.

Pe măsură ce ancheta avansează, toate ochii sunt îndreptați către ANCPI și modul în care aceasta va reuși să treacă prin provocările curente, redefinind eficiența și integritatea în gestionarea fondurilor destinate dezvoltării rurale în România.

Scandal privind administrarea fondurilor europene: Pierderi de 200 milioane de euro la ANCPI
Scandal privind administrarea fondurilor europene: Pierderi de 200 milioane de euro la ANCPI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.