Scandal la AEP: Demisia lui Toni Greblă, cerută de Alianța Dreapta Unită în urma expunerii datelor personale ale experților electorali

0
80

Alianța Dreapta Unită solicită demisia președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, urmare a expunerii datelor personale ale experților electorali, scrie Agerpres.

Alianța Dreapta Unită a cerut demisia lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), în urma unui incident major de securitate a datelor. Conform unui comunicat de presă al Alianței, datele personale ale peste 1.300 de experți electorali, inclusiv codurile numerice personale și adresele de domiciliu, au fost expuse public pentru câteva ore datorită unei erori de trimitere a informațiilor pe o adresă de email greșită.

Incidentul a fost raportat după ce informațiile au fost accesibile temporar pe un email public, greșeala fiind recunoscută de Toni Greblă într-o serie de interviuri.

Președintele AEP a minimizat severitatea incidentului, susținând că nu a fost vorba de o breșă de securitate și că „oameni suntem cu toții”, ceea ce a stârnit nemulțumirea liderilor Alianței Dreapta Unită.

Cătălin Drulă, Eugen Tomac și Ludovic Orban, liderii coaliției, au criticat dur atât gestionarea evenimentului, cât și competența lui Greblă, afirmând că acesta demonstrează o incapacitate cronică de a proteja datele personale și de a conduce o instituție atât de crucială într-un an electoral încărcat.

În urma incidentului, AEP a declanșat o anchetă internă pentru a determina circumstanțele exacte care au dus la această eroare, iar Greblă a informat că a notificat Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

Reprezentanți ai Alianței Dreapta Unită au subliniat că un astfel de incident subminează încrederea în capacitatea AEP de a gestiona procesele electorale transparent și securizat. Ei solicită o reevaluare serioasă a liderilor instituțiilor cheie care supraveghează integritatea electorală în România.

Această solicitare vine într-un moment sensibil, întrucât autoritatea se pregătește pentru patru rânduri de alegeri majore, unde eficiența și securitatea procedurilor sunt de importanță critică pentru stabilitatea democratică a țării.

Scandal la AEP: Demisia lui Toni Greblă cerută de Alianța Dreapta Unită în urma expunerii datelor personale ale experților electorali
Scandal la AEP: Demisia lui Toni Greblă cerută de Alianța Dreapta Unită în urma expunerii datelor personale ale experților electorali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.