Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a lansat critici dure la adresa Curții de Apel București (CAB) după ce aceasta a decis revocarea definitivă a mandatului european de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu. Acesta a subliniat că „reforma justiției și lupta anticorupție au fost abandonate la cel mai înalt nivel,” făcând referire la pasivitatea instituțiilor și la influențele politice asupra sistemului judiciar, scrie G4Media.
Justiția penală, în impas profund
Stelian Ion a evidențiat că decizia CAB din 15 august 2024, prin care mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Adamescu a fost revocat, este o ilustrare clară a problemelor majore cu care se confruntă justiția penală din România. „Cazul Adamescu, infractorul-fugar de lux scăpat de Curtea de Apel București, reflectă impasul grav în care se află justiția penală,” a declarat Ion într-o postare pe rețelele sociale.
Potrivit acestuia, situația a fost agravată de faptul că președintele Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să încurajeze reforma justiției și lupta anticorupție, a ales să tacă și să pactizeze cu grupările antireformiste. „Prin oamenii lui, Predoiu și Gorghiu, la vârful justiției au ajuns persoane controversate, dispuse să răspundă comenzilor politice,” a adăugat deputatul USR.
Critici la adresa ministrului Justiției, Alina Gorghiu
Stelian Ion nu a ezitat să o critice pe actuala ministră a Justiției, Alina Gorghiu, acuzând-o că doar mimează preocuparea pentru aducerea în țară a infractorilor. „Campania lansată de ministra Gorghiu, care se laudă cu fiecare infractor român adus în țară pentru a răspunde penal, are și rolul de a acoperi eșecurile sonore precum cazul Adamescu,” a declarat Ion.
Fostul ministru al Justiției a adus în discuție și durata nejustificat de lungă a procesului lui Adamescu în camera preliminară, care se întinde pe mai bine de trei ani, deși legea prevede un termen de maxim 60 de zile pentru această fază a procesului penal. „Ce au făcut CSM și Inspecția Judiciară în tot acest timp? Ce a făcut ministrul Justiției pentru a proteja respectarea legii?” a întrebat retoric Stelian Ion.
Reforma justiției și lupta anticorupție, pe un curs descendent
În contextul criticilor sale, Stelian Ion a reamintit că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, a întreprins numeroase demersuri pentru aducerea în țară a lui Alexander Adamescu, inclusiv întâlniri cu ambasadorul Marii Britanii și transmiterea de memorii către autoritățile britanice. De asemenea, Ion a depus un proiect de lege care să împiedice infractorii să fugă din țară, ca o completare a eforturilor de a face justiția penală să funcționeze eficient în România.
Concluzia fostului ministru este sumbră: „Justiția se rostogolește abrupt spre prăpastie, în timp ce Iohannis e, ca de obicei, în vacanță, Gorghiu e în campanie electorală, iar Predoiu se face că reformează Poliția.”
Comentariu: Într-o perioadă în care justiția penală din România ar trebui să fie un pilon al democrației și al statului de drept, cazuri precum cel al lui Alexander Adamescu aduc în prim-plan vulnerabilitățile și influențele care periclitează funcționarea corectă a sistemului judiciar.