O „investiție” de șase milioane de euro realizată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, riscă să devină inutilă

0
64

O „investiție” de șase milioane de euro realizată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, riscă să devină inutilă, deoarece 28 de milioane de pastile de iodură de potasiu, destinate utilizării în caz de incident nuclear, urmează să expire în șase luni, adică până pe 31 martie 2025. Aceste comprimate stau acum neutilizate în farmacii din întreaga țară, iar până în prezent, doar o mică parte dintre ele au fost distribuite populației.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății către news.ro, din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu achiziționate în cadrul acestei campanii, doar aproximativ un milion de pastile au fost distribuite. Din acestea, 914.899 de comprimate au ajuns la populația din România, iar un milion de pastile au fost donate Republicii Moldova. Restul stau încă în farmacii, în ciuda eforturilor autorităților de a le distribui către cetățeni.

Campania de distribuire a pastilelor de iod a început în iunie 2022, însă aceasta nu a reușit să convingă majoritatea populației să ridice medicamentele din farmacii. În ciuda numeroaselor avertismente cu privire la necesitatea de a avea pastilele la dispoziție în caz de urgență nucleară, reticența oamenilor a fost semnificativă. Iodura de potasiu este utilizată în situații de contaminare radioactivă, ajutând la protejarea glandei tiroide de radiațiile nocive.

Achiziționarea acestor pastile a costat bugetul României aproximativ șase milioane de euro, o sumă considerabilă, din care circa 5,8 milioane de euro vor fi pierdute dacă pastilele nu sunt utilizate înainte de data expirării din 2025. Pastilele de iodură au o valabilitate de patru ani de la data achiziționării, iar autoritățile au încurajat populația să le ridice de la farmaciile unde sunt disponibile.

Ministrul Rafila a afirmat anterior că există o rețea extinsă de farmacii unde cetățenii pot ridica aceste pastile, subliniind că acestea vor fi indispensabile în caz de incident nuclear. Totuși, oficialul a recunoscut că distribuirea pastilelor în cazul unei situații de urgență ar putea fi problematică, din cauza volumului mare de comprimate și a timpului limitat în care acestea trebuie să ajungă la populație.

În lipsa unui interes crescut al populației și fără o campanie de conștientizare suficient de eficientă, mare parte din pastilele achiziționate riscă să fie irosite, punând sub semnul întrebării utilitatea acestei investiții din fonduri publice.

Sursă: Defapt

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.