Cartea lui Nicolae Ciucă: Un tiraj redus, o campanie de promovare de milioane și controverse politice

0
87

Autobiografia lui Nicolae Ciucă, intitulată „În slujba țării”, a fost tipărită într-un tiraj limitat de 3.000 de exemplare, însă a beneficiat de o campanie de promovare de 2,5 milioane de euro. Suma uriașă a fost folosită pentru 400 de panouri publicitare în întreaga țară, plătite din subvenția publică a PNL, fapt care a stârnit numeroase controverse.

Potrivit datelor oficiale ale PNL, costul efectiv al tipăririi volumului a fost de 23.659 de euro, fiind finanțat din cotizațiile și donațiile membrilor de partid. În schimb, campania de promovare a consumat 2,5 milioane de euro, sumă provenită din subvenția de stat acordată partidului.

PNL a justificat această cheltuială prin faptul că panotajul outdoor nu era parte a unei campanii electorale, ci a unui efort de informare despre activitatea liderului PNL. Cu toate acestea, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale, decizia a fost percepută ca o campanie electorală mascată, ceea ce a dus la multiple plângeri și decizii contradictorii din partea birourilor electorale de circumscripție.

Campania de promovare a cărții lui Nicolae Ciucă a inclus:

  • 400 de panouri publicitare în toată țara, cu 762 de afișaje.
  • O campanie pe TikTok, prin intermediul platformei FameUp, utilizată și în strategia electorală a PNL.
  • Panouri publicitare instalate înainte de alegerile europarlamentare, fapt care a generat plângeri privind legalitatea utilizării fondurilor publice pentru promovarea unui politician.

Conform site-ului de investigații Snoop.ro, PNL a evitat să facă publice aceste informații timp de 100 de zile, deși termenul legal de răspuns este de doar 10 zile. Abia după insistențele jurnalistice și intervenția noului lider interimar al PNL, Ilie Bolojan, partidul a furnizat detalii despre costuri.

După dezvăluirile privind campania de promovare a lui Nicolae Ciucă, președintele AUR, George Simion, a depus o plângere penală împotriva PNL, acuzând utilizarea ilegală a fondurilor publice.

În replică, PNL a modificat sursa de finanțare a cărții, declarând că tipărirea a fost acoperită din donații și cotizații, pentru a evita problemele juridice.

Totuși, controversa rămâne: dacă tipărirea a fost plătită din fonduri private, de ce campania de promovare a fost finanțată din banii publici?

Fostul secretar general PNL, Lucian Bode, este considerat principalul responsabil pentru aprobarea acestor cheltuieli. Însă actuala conducere a partidului a evitat să ofere un răspuns clar.

Deputatul Robert Sighiartău, un apropiat al fostului lider Nicolae Ciucă, a recunoscut că strategia de promovare a fost greșită și că partidul ar fi trebuit să comunice mai bine:

„A fost o comunicare inadecvată. Nu poți spune că o carte a costat 2-3 milioane de euro. Scopul final era promovarea candidatului, asta e realitatea.”

În schimb, a evitat să ofere explicații detaliate despre cine a decis finanțarea uriașă a campaniei.

În timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, PSD, USR și AUR au contestat în mai multe județe legalitatea panourilor cu Nicolae Ciucă. Birourile electorale locale au luat decizii diferite:

  • În Cluj și Sălaj, panourile au fost înlăturate, fiind considerate mesaje electorale mascate.
  • În Timiș, Călărași și Giurgiu, PNL a câștigat contestațiile, iar panourile au fost menținute.

Potrivit PSD, aceste panouri erau clar menite să sprijine indirect PNL în alegeri:

„Nu poate fi disociată funcția de președinte al PNL de imaginea acestui partid în contextul alegerilor din 9 iunie 2024.”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a ironizat întreaga situație, comparând cazul cărții lui Ciucă cu cele mai mari „tunuri” financiare din istoria României postdecembriste:

„Cartea lui Ciucă – pe locul 2. Deși PNL a cheltuit peste 2 milioane de euro pentru promovare, aceasta nu este decât pe locul 2 în istoria coțcăriilor „editoriale”, după „Eterna și fascinanta Românie”, tipărită în 1994 cu aproape 6 milioane de dolari din bugetul de stat.”

Un alt detaliu care a atras atenția este diferența de costuri dintre autobiografia lui Nicolae Ciucă și cartea lui Mihai Tudose, europarlamentar PSD.

  • Cartea lui Tudose a fost tipărită în 60.000 de exemplare, de 20 de ori mai multe decât cea a lui Ciucă.
  • Cost total: 40.200 de euro, adică 0,67 euro/exemplar (comparativ cu 8 euro/exemplar în cazul lui Ciucă).
  • Fondurile pentru cartea lui Tudose au fost asigurate de la grupul socialiștilor din Parlamentul European, fiind considerate cheltuieli de informare publică.

Investigația privind cartea lui Nicolae Ciucă scoate la iveală nu doar o cheltuială disproporționată, ci și strategii discutabile de promovare politică, realizate din bani publici.

Într-un context politic tensionat, acest scandal riscă să afecteze grav credibilitatea PNL, iar controversa panourilor publicitare ar putea genera noi investigații privind utilizarea fondurilor publice în campaniile electorale.

Rămâne de văzut dacă PNL va fi sancționat pentru această practică sau dacă subiectul va fi uitat în tumultul alegerilor prezidențiale din 2025.

Sursă: SNOOP

INQUAM_Photos_Octav_Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.