USR propune modificarea Codului Penal pentru a împiedica prescripția faptei de luare de mită

0
71

Uniunea Salvați România (USR) a inițiat un proiect de lege prin care încearcă să modifice Codul Penal, astfel încât persoanele acuzate de luare de mită să nu mai scape de răspunderea penală din cauza termenului de prescripție. Propunerea vine ca răspuns la recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care schimbă interpretarea momentului de început al prescripției pentru infracțiunile de corupție.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că termenul de prescripție în cazul unor infracțiuni de corupție, cum ar fi luarea de mită, începe să curgă din momentul cererii mitei, și nu din momentul în care aceasta este efectiv primită. Această interpretare poate genera numeroase situații juridice problematice, facilitând încetarea răspunderii penale a unor persoane acuzate de fapte grave.

Deputatul USR Alexandru Dimitriu, inițiatorul propunerii legislative, a dat exemplul fostului primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care ar putea scăpa de condamnare pentru o mită de 30 de milioane de euro, din cauza acestei reinterpretări a prescripției.

„Propunerea legislativă depusă de USR va împiedica repetarea unor situații precum cea a fostului primar PSD Marian Vanghelie, care scapă de răspundere penală pentru mita de 30 de milioane de euro, pentru care a fost condamnat deja în primă instanță. Concret, propunem clarificarea interpretării termenului de prescripție a răspunderii penale, în lumina Deciziei 1/2025 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a declarat Dimitriu.

Acesta atrage atenția că decizia ICCJ riscă să permită prescrierea răspunderii penale chiar în timp ce mita este plătită în mod repetat. În plus, în cazul complicilor, care nu au fost prezenți la momentul cererii mitei, interpretarea actuală a legii îi poate exonera complet de orice răspundere penală.

Proiectul de lege propus de USR introduce o clarificare esențială în articolul 154 alin. 2 din Codul Penal, astfel încât termenul de prescripție să fie calculat din momentul în care ultima acțiune infracțională a fost comisă, nu din momentul cererii mitei. Această modificare este menită să elimine lacunele exploatate de politicienii corupți și să împiedice prescrierea prematură a unor infracțiuni grave.

Textul propunerii USR precizează că:

„Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue, termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act. În cazul infracțiunilor unice, în ipoteza în care sunt realizate mai multe modalități normative ale elementului material la date diferite, termenul curge de la data comiterii ultimei modalități alternative.”

Principalele schimbări propuse:

  1. Prescripția în cazul mitei începe să curgă din momentul ultimei plăți ilegale, nu din momentul cererii inițiale.
  2. Complicii rămân răspunzători penal, indiferent de momentul în care au fost implicați în tranzacție.
  3. Eliminarea posibilității ca termenele de prescripție să se deruleze în paralel cu desfășurarea actelor de corupție.

Decizia ICCJ a generat o undă de șoc în justiție și în opinia publică, fiind considerată un pas înapoi în lupta împotriva corupției. Experții din domeniu avertizează că interpretarea actuală a Codului Penal poate avea efecte dezastruoase asupra dosarelor aflate în curs, multe dintre ele riscând să fie clasate din cauza prescripției.

„În cazul infracțiunilor de corupție, decizia ICCJ ignoră planul infracțional inițial, care presupune o desfășurare pe termen lung a activităților ilicite. Faptul că un complice poate rămâne nepedepsit doar pentru că nu a fost prezent la momentul inițial este inacceptabil”, a explicat Alexandru Dimitriu.

Deși USR a anunțat că va susține ferm modificarea Codului Penal, PSD și PNL nu s-au pronunțat oficial asupra propunerii. Cu toate acestea, există temeri că majoritatea parlamentară ar putea bloca proiectul pentru a proteja anumiți lideri politici cu dosare în curs.

Criticii susțin că modificarea legislativă ar trebui adoptată de urgență, având în vedere impactul deciziei ICCJ asupra luptei împotriva corupției. USR a avertizat că PSD și PNL ar putea tergiversa procesul, astfel încât să permită închiderea unor dosare sensibile.

„USR va continua demersurile pentru repararea răului făcut Justiției în „epoca” Iohannis, indiferent de piedicile pe care le vor pune PSD și PNL. Legea trebuie să se aplice tuturor, iar cei care o încalcă trebuie să răspundă pentru faptele lor. Românii trebuie să redobândească încrederea în instituțiile statului și să nu mai aibă senzația că statul îi apără pe politicienii corupți”, a transmis USR într-un comunicat oficial.

Sursă: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.