Fără restricții în Bulgaria

Românii sunt liberi să circule în Bulgaria fără restricții de carantinare.

0
352

Ministerul de Afacerilor Externe al României a anunțat recent că cetățenii români ce doresc să călătorească în Bulgaria nu vor avea nevoie de permisiuni speciale și pot călători liber pe întreg teritoriul Bulgariei. Desigur vor intra în mod normal doar cu buletinul sau pașaportul în țara respectivă. Așadar cei ce vor să își petreacă vacanța la mare în altă țară ar putea frecventa în mod liber litoralul bulgăresc.

Bulgaria a extins situația de urgență epidemiologică COVID-19 din 15 iunie până la 30 iunie 2020, care mai apoi a fost prelungită până la 31 august 2020. Starea de Urgență a fost impusă în Bulgaria începând cu 14 mai 2020, apoi a trecut la situația de urgență epidemiologică. Conform ordinelor Guvernului bulgar, puteai să beneficiezi de o reducere a zilelor de carantină obligatorie la domiciliu după externarea din spital de la 28 de zile la 14.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

  • „Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
  • Este permisă intrarea în Bulgaria (cu excepția posesorilor de permise de ședere în Bulgaria și persoanelor aflate în tranzit, spre țara de reședință), fără prezentarea unui test molecular negativ (tip PCR) cetățenilor români care au punct inițial al călătoriei următoarele state terțe în raport cu UE: Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Regatul Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Orientală a Uruguayului, Regatul Hașemit al Iordaniei și Ucrainei. Pentru cetățenii români care au punct inițial al călătoriei orice alte state terțe în raport cu UE, inclusiv Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova, Israel, Kuwait și, au dreptul de intrare în Bulgaria DOAR în baza prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR), efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării în țară.”

Cu toate acestea Guvernul Bulgariei insistă pentru păstrarea măștilor în spații închise spre a nu isca contaminarea altor persoane din jur în cazul în care sunteți infectat cu COVID-19. Așadar, persoanele ce se află în spații publice închise, sau în mijloace de transport ce sunt de asemenea considerate spații închise, au obligativitatea atât morală cât și legală de a purta masca integral peste gură și nas spre a nu expira sau inspira sporii virusului COVID-19 ce se pot transmite foarte ușor prin cale aeriană, ori prin salivă produsă în momentul tusei sau al strănutului.

Se vor purta automat măști de unică sau multiplă folosință în: „mijloace de transport public, unități medicale și de sănătate, farmacii, magazine optice, centre naționale pentru probleme de sănătate publică, instituții administrative și alte locuri, în care sunt deserviți sau au acces cetățenii, gări feroviare și stații de autobuz, aeroporturi, stații de metrou, centre comerciale, biserici, mănăstiri, lăcașuri de cult, muzee și altele.”

Cu toate acestea sunt și unele momente în care se pot lua în considerare anumite excepții, precum în exemplele de mai jos:

  • „o excepție cu privire la obligația prevăzută anterior este permisă pentru clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi, precum și pentru practicanții de sport în spații închise, pe perioada activității fizice;
  • este recomandată purtarea unei măști de protecția pentru față, de unică sau multiplă folosință, sau a altui mijloc de acoperire a nasului și gurii (ex. batic, șal, vizieră și altele), în toate spațiile publice deschise;
  • măsura distanțării fizice este aplicată între persoanele care se află în locuri publice deschise (parcuri, străzi, stații de autobuz), cu excepția situației în care aceste persoane fac parte din aceeași familie/gospodărie.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.