„Revoluție” în Liban!

Urmăriți acum evenimentele de la începutul protestelor de ieri.

0
312

Încă de când a avut loc explozia unui depozit în Beirut, ce se presupune că adăpostea arme, muniție, dar și nitrați de amoniu, populația capitalei Libanului a intrat într-o stare totală de panică. Lumea a început să se revolte, cerând o „revoluție”, deoarece nici până la această oră nu sa găsit un principal vinovat pentru explozia ce a distrus o parte importantă din oraș. În ciuda faptului că au fost arestați provizoriu și interogați un număr important de persoane ce erau responsabili de gestionarea, supervizarea și siguranța respectivului depozit.

Ieri 8 august:

9:18 Echipa pentru suport de urgență a US Air Force din Emiratele Arabe Unite a ajuns peste noapte în Liban.

9:46 Încă de dimineață Vicepreședintele turc Fuat Oktay și ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu s-au deplasat la Beirut, capitala Libanului, pentru a asista la gestionarea situației de crize cauzate ca urmare a exploziei.

10:15 La puțin timp după anunțarea vizitei vicepreședintelui turc, Ministrul libanez al Sănătății comunică public faptul cum că „60 de persoane sunt încă dispărute în Beirut, explorarea continuă”.

13:35 Un incendiu uriaș a fost raportat în Jnah, Beirut, lângă spitalul public și o fabrica de gaze. Vizualizați aici.

14:14 La această oră se află faptul cum că Premierul Regatului Unit, Boris Johnson vorbit sâmbătă cu președintele Libanului, Michel Aoun.

14:36 Guvernatorul din #Beirut a fost expulzat din zona Mar Mikhael. Vizualizați aici.

14:39 Oamenii au început să conveargă în piața Martirilor din centru #Beirut – protest pentru a cere răzbunare și justiție pentru victimele exploziei portuare la începutul acestei săptămâni; vor politicieni executați.

14:43 Oamenii din Liban sunt disperați, astăzi a fost programat un protest masiv. Oamenii pregăteau spânzurători pentru politicieni.

15:03 Soția ambasadorului olandez în Beirut moare din cauza rănilor provocate de explozie.

16:00 Poliția libaneză a aruncat cu gaze lacrimogene în populația libaneză revoltată ce protesta pentru a-i dispersa, deoarece aceștia încercau să ajungă în perimetrul clădirii parlamentului din centrul Beirutului. Vizualizați aici.

16:04 Tensiuni în fața Parlamentului Libanului. Unii tineri au aruncat cu pietre în forțele de ordine.

16:08 Demonstranții de la Beirut cer judecata pentru cei responsabili de explozie.

16:11 Reporter Al-Hurra: Mii de manifestanți din diferite regiuni libaneze se adună în centrul Beirutului pentru a participa la proteste.

16:12 Protestele cuprind întreaga capitală a Beirutului. Vizualizați aici.

16:14 La această oră pornește un marș al protestatarilor de la Mar Mikhael la Piața Martirilor, unde toată lumea ce dorește să protesteze s-au adunat. Vizualizați aici.

16:15 Un convoi de 22 de cisterne din #Iraq transportând aproximativ 800.000 de litri de combustibil au sosit în Liban pentru a ajuta sectorul electric. Vizualizați aici.

16:34 Centrul Beirut era deja acoperit într-un nor de gaze lacrimogene, protestele începând doar de jumătate de oră.

16:42 VIDEO din Beirut de la ultimele proteste aflate în derulare.

16:43 „Poporul cere căderea regimului!”. Vizualizați aici.

17:23 Un protestatar a fost împușcat în ochi de un glonț de cauciuc din centrul orașului #Beirut.

17:36 Protestatarii folosesc haragi pentru a ajuta la eliminarea molozului pentru a distruge o barieră de beton din apropierea Parlamentului Libanului. Vizualizați aici.

17:50 Protestatarii libanezi se adună în piețele Nejmeh și Al-Shuhada.

17:56 Ministrul libanez al Afacerilor Interne: Suntem surprinși de faptul că manifestanții au atacat forțele de ordine din Beirut.

17:58 14 răniți au fost duși la spitalele din zonă, iar 44 de răniți sunt tratați la fața locului.

18:45 Protestatarii au luat cu asalt Ministerul Afacerilor Externe din Beirut și au eliminat imaginea președintelui Republicii Libaneze, Michel Aoun, din sala principală. Au cerut ca Beirut să fie un oraș demilitarizat. Vizualizați aici.

18:50 Gaz lacrimogen aruncat la corturile @RedCrossLebanon care tratează răniți. Vizualizați aici.

18:53 Protestatarii împiedică corpul de sănătate afiliat Hezbollah, care transportă forțe de securitate rănite, să intre într-un spital din Beirut. Vizualizați aici.

18:55 O mare revoltă la Beirut, iar Ministerul Afacerilor Externe a declarat la sediu că e o „Revoluție”. Vizualizați aici.

18:57 În această seară, protestatarii conduși de ofițeri pensionari au luat cu asalt sediul Ministerului de Externe la Beirut, proclamându-l „sediul Revoluției”.

19:01 Protestatarii afișe ale președintelui Aoun în fața Ministerul de Externe al Libanului. Vizualizați aici.

19:07 Reuters: Focuri de armă au fost auzite la locul demonstrațiilor din centrul Beirutului, iar poliția confirmă în direct că au fost tras focuri de gloanțe.

19:13 Dintr-o clădire din centrul Beirutului iese fum. Protestele devin mai violente.

19:23 Clădirea de mai devreme arde. Vizualizați aici.

19:25 O duzină de protestatari sunt la Ministerul Afacerilor Externe care scandează: „Hezbollah sunt militanții”, iar „Nabih Berri” este un tâlhar. Un activist a spus că armata nu a încercat să-i oprească atunci când au luat cu asalt clădirea. Vizualizați aici. În același timp un soldat a fost împușcat mortal de gloanțe vii în centrul Beirutului.

19:36 Protestatarii au preluat controlul clădirii Ministerului Economiei din Liban, aruncând o ploaie de documente și o poză a președintelui Michel Aoun. Un bărbat strigă „concentrează-te pe omul de facturi, rupe-mi facturile”. Vizualizați aici.

19:40 Clădirea Ministerului Economiei a fost incendiată de către protestatari în Piața Martirilor din Beirut. Oamenii scandează „revoluția” videoclip de Marc Farra @kamicut. Vizualizați aici.

19:43 Premierul Libanului, Hassan Diab a susținut un discurs: „Explozia care a lovit portul a fost cauzată de corupție!„.

19:45 Premierul libanez Diab stabilește un termen de două luni pentru un acord al partidelor politice. „Voi cere luni Consiliului Consiliului să declare alegerile parlamentare anticipate„.

19:51 Protestatarii luptă înapoi împotriva forțelor de ordine din Piața Martirilor din Beirut. Vizualizați aici.

20:06 Beirut: Protestatarii iau cu asalt clădirea Asociației Bancare.

20:12 Protestatarii încearcă să asalt clădirea Municipalității din Beirut. Vizualizați aici.

20:21 Persoană necunoscută în haine civile în rândul Armatei și Poliției care a tras în protestatari.

20:26 Ministerul Energiei și Apelor a fost luat cu asalt de către protestatari în Beirut. Vizualizați aici.

20:34 Clădirea Asociației Bancare din Libană a luat foc.

20:45 Jurnalistul LBCI Lebanon News, Edmond Sassine, este sigur că este pe deplin conștient după ce a fost lovit de o piatră în cap în timpul confruntărilor, iar Crucea Roșie la dus la spital.

20:55 Corespondent Al-Nahar: Mai multe forțe de ordine au sosit, iar acum controlează Piața Martirilor și deportează manifestanții în districtul Saifi.

20:56 @Aya_Majzoub: „Dintr-o dată, Armata a început să bată protestatarii vizibil aproape de inel. În timp ce filmam, armata m-a bătut și mi-a aruncat telefonul. Armata bate și alți protestatari”.

21:02 Trupele armatei libaneze au coborât de la Tabaris spre intersecția din Gemmayze. Un jurnalist a fost lovit din spate de un soldat cu armă, după ce l-au identificat ca fiind @AlbinSzakola un jurnalist. Acesta nu a fost rănit, dar a fost umilit.

21:02 Un alt video care arată cum armata bat civilii la întâmplare. Vizualizați aici.

21:02 Centura Beirutului: armata și protestatarii se ciocnesc. Unitățile armatei bat demonstranții la întâmplare. Vizualizați aici.

21:04 Încăierări între poliție și protestatari. Vizualizați aici.

21:07 @timourazhari: „Armata libaneză a bătut într-un mod viclean manifestanții pe șoseaua de centură a Beirutului. Încercam să-i filmez și m-a lovit în cap. Sunt bine. Au încercat să-mi ia telefonul. Nici o șansă”. Vizualizați aici.

21:08 Forțele de ordine încearcă să dea cu gaze lacrimogene spre manifestanții din interiorul cartierelor rezidențiale distruse din Beirut. Vizualizați aici.

21:17 Noi membrii ai armatei libaneze ajung la Ministerul Energiei și cer celor prezenți să plece.

21:37 Numărul manifestanților din centrul Beirutului a scăzut dramatic, pe fondul prezenței mari a forțelor de ordine, dar și a armatei libaneze.

21:43 Beirut: Armata atacă Ministerul de Externe, înlăturând protestatarii.

21:56 Armata libaneză a alungat manifestanții din interiorul Ministerului Afacerilor Externe.

21:58 Au trimis regimentul Rangers la Ministerul de Externe. Vizualizați aici.

Astăzi 9 august:

10:47 Liban: Patriarhul maronit solicită demisia guvernului și alegerile parlamentare anticipate.

14:33 Armata libaneză: 105 soldați, inclusiv 8 ofițeri, au fost răniți în confruntările de ieri.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here