Belarus în haos!

Chiar acum 250 de femei au format un lanț uman în solidaritate cu reținerile abuzive ale protestatarilor și protestează împotriva violenței forțelor de ordine

0
289

Acum câteva ore zeci de femei au format un lanț uman în solidaritate cu reținerile abuzive pe care le-au exercitat cu violență forțele de ordine împotriva protestatarilor din opoziție față de „regimul” lui Aleksandr Lukașenko. Vizualizați aici, sau urmăriți videoul de mai jos.

Lukașenko este de asemenea, cu 26 de ani în funcție, încă de la independența țării față de Uniunea Sovietică, își păstrează titlul de „cel mai longeviv lider din Europa a obţinut 79,7% de voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieşirea din birourile electorale, în timp ce candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, ar fi lost votată de doar 6% din sufragii, potrivit DW și AFP„.

„Alexandr Lukașenko are 65 de ani, iar în Belarus i se spune „Bătrânul” din pricina longevității sale politice. A promis la începutul acestei săptămâni să apere cu orice preț stabilitatea regimului său, acuzând Rusia și opoziția că vor să orchestreze „un masacru” înaintea prezidențialelor de duminică. Lukașenko este tot mai contestat de mulțimile care ieșit în stradă în favoarea Svetlanei Tihanovskaia, o profesoară de engleză, relativ necunoscută până în urmă cu câteva luni.”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a reușit din nou să câștige un nou mandat ca și președinte al țării cu „82% din voturi în scrutinul prezidențial, a anunțat duminică seara Comisia Electorală Centrală, în timp ce la Minsk au izbucnit noi proteste ale opoziției„. Videoclipul dramatic al represiunii din Minsk poate fi urmărit aici. Un camion de transport al forțelor de ordine a reușit chiar să intre în mulțimea de protestatari și să lovească fatal un protestatar.

Oamenii au început pe 10 august să protesteze pașnic față de regimul lui Lukașenko prin a ridica sus telefoanele aprinse, însă forțele do ordine au răspuns într-un sens cu totul violent agresând protestatarii spre a-i dispersa. Urmăriți videoclipul aici.

Până și internetul în toată țara, dar și metroul din Minsk au fost oprite. Cei drept metroul a fost oprit doar 5 minute, când un protestatar a coborât pe liniile de metrou cu un panou pe care scria: „Încetează să abuzezi și să omori oameni”. El a fost înlăturat de către angajații de metrou. Internetul a revenit parțial în Belarus, la 8:00 dimineața. Principalele rețele sociale și de mesagerie s-au reconectat din nou. Majoritatea site-urilor de știri sunt încă blocate.

De asemenea în țară s-a interzis încă de azi dimineață comerțul cu materiale pirotehnice, astfel încât să nu fie folosită împotriva poliției și soldaților anti-revolte.

Ar putea exista un nou „consiliu suplimentar pentru Afaceri Externe al UE pentru Belarus și Turcia înainte de adunarea informală a Afacerilor Externe ale UE la Berlin, în perioada 27-28 august„.

Ieri noapte aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropierea supermarketului „Riga”, iar autoutilitarele de poliție au intrat în mulțime și poliția a împușcat persoane cu gloanțe de cauciuc, de unde au și fost pe urmă mulți reținuți și răniți. De asemenea, poliția a tras în mașini private ce circulau în zona respectivă.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here