Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a intrat în mod oficial în recesiune după ce a experimentat mai multe probleme grave în gestionarea economică pe perioada pandemiei COVID-19.
Pur și simplu regatul se pare că a găsit cel mai rău moment să părăsească Uniunea Europeană, mai ales după ce anul acesta, Guvernul britanic „a pus economia pe condiții de război pentru a sprijini întreprinderile și persoanele afectate de coronavirus, anunțând împrumuturi acordate de stat de cel puțin 330 miliarde de lire sterline pe măsură ce focarul va crește. Cancelarul, Rishi Sunak, a spus că, dacă ar fi nevoie de mai mult ajutor, ar fi oferit un angajament de a furniza „tot ceea ce este necesar” pentru a menține companiile și gospodăriile solvente„.
Nu numai că Regatul Unit a intrat în recesiune, dar este și cea mai gravă și cea mai profundă recesiune din ultimii 300 de ani de existență a regatului. Astfel că, Regatul Unit a devenit brusc cea mai instabilă economie din G7, neputând ține economia la un nivel fluctuant stabil. Vestea recesiunii s-a făcut cunoscută odată cu scăderea PIB-ului cu 20,4% în trimestrul doi al acestui an, în conformitate cu Oficiul pentru Statistici Naționale – „ONS” (Office for National Statistics of the UK). Urmează o scădere de 2,2% în primul trimestru. Acest lucru a fost susținut și de Ed Conway este redactorul economic al Sky News.
Conway mai spune și că: Aici este în formă de diagramă. Contracția cu PIB-ului cu 20,4% din Marea Britanie (acea bară din partea dreaptă) comparativ cu toate celelalte cifre trimestriale de creștere a PIB-ului din 1920. Nu am văzut niciodată așa ceva.
Here it is in chart form.
The UK's 20.4% contraction in GDP (that bar on the far right hand side) compared with every other quarterly GDP growth number back to 1920.
We've never seen anything like this. pic.twitter.com/yf4p6jUkUL— Ed Conway (@EdConwaySky) August 12, 2020
„O mică veste bună: această recesiune va fi probabil cea mai scurtă în 45 de ani. Cele mai recente recesiuni au durat mai mult de două sferturi, dar în acest caz, PIB-ul va reveni cu o creștere puternică în T3 (de exemplu ACUM). Aceasta ar face prima recesiune de două sferturi din 1975. Iată un grafic care arată nivelul PIB-ului Regatului Unit – de exemplu „dimensiunea” economiei – începând cu anul 2000. În spațiul a două sferturi, PIB-ul britanic a revenit la același nivel, la mijlocul anului 2003. Deci nu doar un deceniu pierdut, ci 17 ani pierduți. Din fericire, în curând, îi vom recăpăta.” a cominicat pe Twitter, Ed Conway.
Here's a chart showing you the level of UK GDP – eg the "size" of the economy – since 2000.
In the space of two quarters UK GDP has gone back to the same level it was in mid 2003.
So not just a lost decade, but a lost 17 years.
Happily it will soon rebound.
Even so. Blimey. pic.twitter.com/b6cJ76qfv9— Ed Conway (@EdConwaySky) August 12, 2020