Turcia avansează și mai mult în Irak

Erdogan vrea să își extindă "coridorul de securitate" și în nordul Irakului, nu doar în nordul Siriei.

0
237

Acum cinci zile, Sâmbătă, 8 aug. 2020, la 17:59, avioane turcești de război au efectuat mai multe atacuri aeriene în zonele de graniță ale districtului Zakho, provine Duhok, au declarat oficialii. Încă de atunci forțele Turciei avansează și bombardează din ce în ce mai des nordul țării în care trăiește o populație majoritară kurdă. Ministrul turc al Apărării Naționale Akar conduce inspecții, după inspecții pe 9 aug. 2020, împreună cu șeful Statului Major General și comandantul Forțelor Terestre al Turciei în trupele de la frontiera irakiană pentru a asigura o mai bună organizare a „invaziei”.

La 18:18, pe data de 10 aug. 2020, PJAK, anume forțele paramilitare kurde din Irak, spun că șapte luptători și doi afiliați au fost uciși în recentul atac aerian turc. La doar câteva ore avioanele de război turce au bombardat adunarea polițiștilor de frontieră irakieni cu PKK în apropiere de Sidakan.

În seara de 11 aug. 2020, la 16:50, Qasim Ariji, consilierul pentru securitate națională din Irak, spune comandantului forțelor americane din Irak că SUA trebuie să stabilească un calendar pentru retragerea forțelor, dar dorește ca cooperarea cu forțele internaționale să continue. Miliția Asa’ib Ahl al-Haqq spune că atacurile vor continua. La doar o oră, Oficial local kurd, anunță faptul cum că: Comandantul polițiștilor de frontieră irakieni a fost ucis în atentatul turc.

Turcia bombardează din nou granițele irakiene și se anunță victime în rândul forțelor irakiene. O dronă fără pilot a vizat o întâlnire între oficialii irakieni de frontieră și luptătorii PKK din zona Bradost din nordul provinciei Erbil, marți după-amiază. Doi oficiali irakieni de frontieră au fost uciși în atentat, a declarat Ihsan Chalabi, primarul din Sidakan. La 17:49, Celula media irakiană de securitate confirmă că a fost un atac cu dronă de origine turcă și confirmă, de asemenea, că atacul a dus la uciderea comandantului Brigăzii a 2-a, a Gărzii de Frontieră, din Primului District și comandantului Regimentului 3 / Brigăzii 2, dar și a unui șofer. Acest lucru este confirmat și de Sky News.

Acum două zile trei rachete katyusha au aterizat lângă ambasada SUA în centrul Bagdadului. La fel și un dispozitiv exploziv a vizat sediul Partidului Democrat din Kurdistan la Karrada. Presa kurda susține că un mortar a aterizat în sediul KDP din Bagdad. Mai târziu, la 12:26, pe 12 aug. 2020, Ministerul irakian al Afacerilor Externe anunță anularea vizitei programate joi a ministrului turc al Apărării în Irak. Ministerul irakian al Afacerilor Externe: Irakul subliniază că terenurile sale nu vor fi folosite ca sediu sau coridor pentru a dăuna vreunei țări vecine. Acest lucru vine după ce Turcia își intensifică și mai mult bazele militare ce deja le-a fixat în nordul Irakului. Turcia prin ocuparea Irakului în partea de nord poate intra mult mai ușor în contact cu forțele de la Teheran și poate, ori forma o alianță cu Iranul, ori chiar să pornească un război.

Se prea poate că acum două zile Ministerul Irakian de Externe a deschis oficial un război contra Turciei declarând, la 12:38, pe 12 aug. 2020, că: Opțiunile pentru a răspunde la atacurile turcești sunt deschise! Lansarea unei operațiuni militare în districtul Tarmiyah, la nord de Bagdad. Iar mai apoi a lansat la 13:49, pe 12 aug. 2020, o operațiune militară în districtul Tarmiyah, la nord de Bagdad.

Emiratele Arabe Unite vin în sprijinul Irakului, Dr. Anwar Gargash declară: „Suntem cu națiunea noastră frățească Irak în fața încălcărilor suverane ale Turciei!”. Poziția noastră este consecventă în respingerea amestecului regional în afacerile arabe. Relațiile reciproce între țări trebuie să se bazeze pe respectul deplin al suveranității și pe neinterferența în afacerile interne.”

La 17:17, pe 12 aug. 2020, purtătorul de cuvânt al armatei irakiene declară că: „Turcia trebuie să ne respecte suveranitatea!” Mai apoi Statele Unite intervin și ele prin Comandantul Centcom, Gen McKenzie, care spune că lucrul pe care l-a solicitat premierul irakian este răbdarea. El a adăugat că crede că premierul este pe calea cea bună și SUA trebuie să-l susțină, să-i ofere spațiu și să nu înflorească mediul din Irak. La ora 21:02, Consiliul de securitate național irakian a solicitat condamnarea operațiunilor Turciei în coordonare cu comunitatea internațională și arabă. Consiliul național de securitate irakian: „Vom lua toate măsurile disponibile pentru a ne apăra securitatea și a proteja cetățenii, inclusiv mesajele diplomatice”. Același consiliu declară că: „ne-am angajat la o politică de bună vecinătate și de nepătrundere în treburile interne ale statelor. Agresiunea turcă asupra țărilor irakiene este o încălcare a tuturor standardelor pentru relațiile dintre țări și o încălcare a relațiilor de bună vecinătate”. Mai târziu, ca și răspuns al Turciei, avioanele turcești bombardează satul Goritan din zona Bradost a lui Erbil, în nordul Irakului. Comandamentul operațional comun irakian: „Forțele noastre au capacitatea militară de a apăra securitatea țării împotriva oricăror agresiuni externe! Vizarea Turciei a doi ofițeri irakieni este considerată un comportament periculos și reprezintă o formă de agresiune împotriva suveranității irakiene.

La ora 23:57, Miniștrii de Externe din Arabia Saudită și Irak afirmă, în timpul unui apel telefonic, refuzul Turciei de a încălca suveranitatea Irakului și de a dăuna securității și stabilității țărilor arabe.

La 13:10 pe 13 aug. 2020, Purtătorul de cuvânt al operațiunilor comune irakiene, declară că: „Toate opțiunile sunt pe masă pentru a ne apăra țara!”

La 14:14, Ministerul francez de externe consideră că bombardarea turcă a Irakului este o dezvoltare periculoasă și deplorabilă. La doar o oră mai târziu, Ministrul irakian al Afacerilor Externe solicită țărilor arabe să vină cu o poziție unificată care obligă Turcia să nu repete încălcările în țara sa. La 15:11, se ivește o surpriză din partea Kuweitului, care sare în ajutor Irakului, Ministrul de Externe al Kuweitului, spune: „Condamnăm atacurile turcești asupra țărilor irakiene!

Chiar azi noapte, la 22:16, avioanele de război din Turcia au lovit un vehicul PKK din nordul provinciei Duhok.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here