Noul Cod Silvic a fost aprobat de Parlament

0
594
RECLAMĂnormedia.ro

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Actul normativ va intra în vigoare după promulgare.

Se va face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu ar trebui să își mai permită să distrugă pădurile din România.. Protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese și calcule politice.

Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le-a susținut, fac referire la următoarele modificări:

  • Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;
  • Camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;
  • Tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;
  • Avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;
  • Lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
  • Sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;
  • Evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
  • Accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;
  • Accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și-a felicitat colegii din minister pentru această reușită și a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a salva pădurile României. Rămâne de văzut dacă se va ține și de cuvânt.

,,Vreau să îi felicit pe colegii mei din Minister și pe toți cei care au luptat alături de noi pentru ca acest deziderat să devină realitate. Lupta cu tăierile ilegale nu se poate purta pe un singur front. Aceasta trebuie abordată din mai multe direcții și cu tactici diferite. Doar așa le putem opri.

Vom continua să implementăm măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL, aflată pe ultima sută de metri, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.

Am demonstrat astăzi că, atunci când există voință și determinare, orice este posibil. Sunt convins că vom reuși să finalizăm tot ce ne-am propus, așa cum am reușit astăzi cu Codul Silvic și că pădurile României vor fi în sfârșit protejate, așa cum ne dorim cu toții”

Sursă: Capital

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here