Se înființează Poliția Animalelor

0
512

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este înființată Poliția Animalelor.

Ion Marcel Vela: ”Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. De asemenea, în proiectul de ordonanță instituim obligația Consiliilor Județene și a Consiliului General al municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități.
Animalele pot fi date în custodie temporară unor organizații neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopție.
În proiectul de ordonanță de urgență se arată faptul că se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau în reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.
O altă noutate este aceea că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.
Totodată, prin acest proiect se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcției de polițist din structura poliției cu personal specializat în medicina veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare sau din sursă externă.”

Conform proiectului propus de Ministerul de Interne, situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt:

  • rănirea sau schingiuirea animalelor.
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale.
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive.
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.
  • prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.

Sursă foto: Piqsels

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.