România și Polonia se susțin reciproc în negocierile cu Comisia Europeană

0
210

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a discutat cu omologul polonez, Małgorzata Jarosińska-Jedynak, ministrul Dezvoltării Fondurilor Europene și Politicii Regionale din Republica Polonă.

Cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte importante pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Discuțiile au vizat, de asemenea, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și pachetul legislativ privind Politica de Coeziune, planul de redresare economică a UE și Facilitatea de Recuperare și Reziliență, Fondul de Tranziție Justă (FTJ) și Strategia Macro-regională pentru regiunea Carpați.

În  ceea ce privește Planul Național de Relansare și Reziliență, Marcel Boloș a prezentat pe larg demersurile întreprinse la nivel național. România își propune ca în luna octombrie 2020 să aibă un prim draft al acestui document și să înceapă dialogul informal cu serviciile Comisiei Europene, astfel încât în luna aprilie 2021, să fie aprobată varianta finală. S-au identificat puncte de interes comune referitor la finanțarea infrastructurii de transport și energie, precum și a mediului privat.

Referitor la acest subiect, Małgorzata Jarosińska-Jedynak a precizat că, la acest moment, Polonia centralizează propunerile de proiecte care vor fi incluse în Planul Național de Relansare și Reziliență al Poloniei, domeniile avute în vedere fiind similare cu cele pe care și România intenționează să le finanțeze.

A mai fost discutat stadiul pregătirii documentelor programatice aferente Politicii de Coeziune și Facilității de Relansare și Reziliență, dar și viziunea privind alocarea fondurilor alocate prin REACT EU. Astfel, din alocarea de 3 miliarde euro REACT EU, autoritatile poloneze intenționează să sprijine IMM-urile (35% din alocare prin granturi și instrumente financiare), sistemul de sănătate (30%), infrastructura energetică (20%) și a digitalizarea în educație (15%).

În ceea ce privește Politica de Coeziune, în cadrul reuniunii s-a agreat că vor exista consultări bilaterale la nivel tehnic pe problematici precum stadiul elaborării Acordului de Parteneriat și a Programelor subsecvente, măsurile întreprinse pentru îndeplinirea condițiilor favorizante și abordarea privind implementarea proiectelor strategice în domeniul transporturilor. Aceste consultări vor fi dezvoltate ulterior într-un cadrul mai larg, în cadrul formațiunilor de lucru ale Grupului Vișegrad 4+4. P, a cărui Președinție este deținută de Polonia până la sfârșitul primului semestru din 2021.

Întâlnirea s-a finalizat într-o notă pozitivă, cu planuri de colaborare într-un grup comun de lucru pentru facilitarea schimbului de bune practici de atragere a fondurilor europene, dar și pentru susținerea punctelor de interes comun în negocierile cu Comisia Europeană.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here