Aerostar Bacău va produce blindate

Aerostar este în general recunoscută pentru întreținerea flotei de avioane miliare a MApN

0
401

Aerostar Bacău (ARS), companie care lucrează în produce, dar si oferă mentenanță pentru avioane militare și civile, a declarat vineri 28 august, că a încheiat un nou parteneriat cu o firmă din Statele Unite ale Americii, parte a grupului american de industrie aeronautică și de apărare.

Textron Marine & Land Systems, sunt cei ce vor colabora cu Aerostar spre a menține și favoriza producția și întreținerea de vehicule de securitate blindate și transportoare blindate destinate modernizării bazei materiale a Forțelor Terestre Române.

Cu toate că Aerostar este în general recunoscută pentru capacitatea sa de a repara și de a îmbunătăți cu tehnologie de ultimă generație flota de avioane miliare a Ministerului Apărării al României, putem menționa faptul că, recent compania s-a concentrat mai degrabă pe extinderea și perfecționarea segmentelor de fabricație a componentelor pentru industria aviatică, dar și depanări de aeronave civile și manufacturarea de instrumente de apărare terestră.

Ca urmare, instrumentele de apărare terestră au creat numai anul trecut o creștere de 27% a afacerilor Aerostar, care s-au săltat puternic la 156,8 mil. lei (37 mil. euro). Solicitant central al Aerostar este, cum am menționat, Ministerul Apărării (MApN), dar comenzile aprobate și trimise de către minister către companie s-au redus în mod semnificativ anul trecut. În ciuda acestui fapt pentru prima oară în ultimii ani, exporturile Aerostar au depășit producția pe piața internă, atingând 61% din cifra de afaceri.

Aerostar plănuiește ca prin parteneriatul cu americanii de la Textron, să-și întărească și să-și extindă expertiza tehnologică pe un nou segment de piață, anume cel al automobilelor terestre blindate. Potrivit acordului, dintre Aerostar și Textron, compania americană va fixa la predispoziția celor de la Aerostar expertiza și tehnologia, iar Aerostar va asigura pe deplin producția și montajul automobilelor militare.

Compania americană a avut numai anul trecut o cifră de afaceri de peste 10,5 mld. dolari, iar cele mai renumite divizii ale grupului fiind realizatorul de aeroplane Cessna și realizatorul de elicoptere militare Bell Helicopter, care a fost interesat în timpul anilor ’90 să preia afacerea IAR Brașov.

Miza fundamentală a companiei aeronautice Aerostar Bacău, este de a-se instala în continuare și mult mai profund în rolul de principal modernizator al flotei române de avioane militare, în circumstanțele în care prezenta flotă de MIG 21Lancer va fi schimbată cu avioane F16 la mâna a doua procurate de către statul român de la compania americană Lockheed Martin. Ca urmare a achiziției, termenii din contract susțin faptul că reparațiile și mentenanța ar urma sa fie realizate în România, iar Aerostar Bacău urmărește să fie principalul furnizor de servicii în acest sens.

În ultimii ani, Aerostar Bacău se poate spune că și-a îndeplinit capacitățile recent menționate, deoarece, doar în ultimii anii, compania română și-a menținut cele mai constante apariții pe Bursă, ajungând să-și conserve afacerile la un nivel aproximativ constant, iar marjele de profit net fiind de preferință între 5 si 10%. Pe de altă parte este esențial de menționat faptul cum că, Aerostar Bacău a rămas, pe lângă cea mai constantă apariție la Bursă, și una dintre puținele companii ce au fost listate la Bursă, datorită distribuirii de dividende în fiecare an.

Numai din profitul obținut anul trecut, 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro), compania română a propus acționarilor distribuirea de dividende în valoare de 7,96 mil. lei (1,94 mil. euro). În principiu, cea mai mare parte a acțiunilor la Aerostar Bacău, anume 71% din total, sunt în subordinea firmei Iarom SA din București și va obține dividende în valoare de aproape 1,38 mil. euro. Iarom este controlată de către trei persoane fizice, Gabriel Filip (directorul general al Aerostar), Doru Damaschin (directorul financiar) și Mihail Toncea, fiecare cu câte 33% din cele 71% de acțiuni. Însă, pe de altă parte fiecare dintre cei trei deține indirect acțiuni Aerostar care valorează în prezent pe Bursă 7,9 mil. euro. SIF Moldova mai deține 11% din Aerostar.

Acțiunile Aerostar s-au ridicat cu aproximativ 100% pe Bursă de la debutul în noul an 2020, pe fondul veștii profiturilor economice și a ofertei de dividende, dar și a calculelor etichetând imixtiunea companiei la modernizarea aeronavelor F16 achiziționate de statul român. Capitalizarea companiei a ajuns în momentul actual la 33,5 mil. euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.