România semnează un nou acord de cooperare în domeniul tehnico-militar cu Ucraina

Acordul își propune să consolideze securitatea celor două țări în regiunea Mării Negre

0
277

Ministrul Apărării din Ucraina, Andriy Taran, și ministrul român al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, au semnat un nou acord de colaborare în domeniul tehnico-militar. Acest lucru a fost declarat de serviciul de informații oficiale a Ambasadei Ucrainei în România.

La data de 5 septembrie 2020, Ministrul Apărării al Ucrainei, Andriy Taran, în cadrul vizitei sale la București, și Ministrul Apărării Naționale al României, Nicolae Ciucă, au semnat un acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României privind cooperarea în sfera tehnico-militară„, se arată în comunicarea transmisă de către Ambasada Ucrainei în România.

Ministerul a menționat că acest acord geopolitic prevestește temeiul legal pentru asociația tehnico-militară dintre cele două națiuni. De asemenea, documentul simplifică tehnica de realizare a achizițiilor publice în domeniul relevant. În plus, contractul amplifică parteneriatul dintre Ucraina și România, menit să mențină siguranța în zona Mării Negre. Înainte de acest moment, Andriy Taran a declarat formarea Departamentului de Cooperare Internațională a Apărării al Ministerului Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și omologul său ucrainean Andriy Taran au avut astăzi o întâlnire la București pentru a semna un acord interguvernamental privind cooperarea tehnică și militară; cei doi oficiali au dezbătut, de asemenea, teme despre ascensiunile prezente în domeniul securității regionale, dar și perioada; și cotloanele cooperării româno-ucrainene în domeniul apărării.

Acordul va contribui la consolidarea cooperării bilaterale prin crearea cadrului juridic necesar pentru ca instituțiile și companiile din cele două țări să dezvolte proiecte comune în domenii precum achiziția, repararea și modernizarea armamentului și echipamentelor militare, cercetarea și dezvoltarea militară și tehnologică, schimbul de informații și experiență în standardizarea, codificarea și controlul calității echipamentelor militare.„, a transmis Ministerul Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă într-un comunicat transmis sâmbătă.

Ministerul Apărării Naționale Ciucă, a garantat părții ucrainene a sprijinului din partea României pentru consolidarea colaborării în cadrul Parteneriatului NATO – Ucraina și în executarea unor instructaje de exerciții militare.
Cei doi înalți reprezentanți ai Apărării au decis să continue schimbul politic și militar de idei și să conceapă planuri noi, în vederea consolidării colaborării în domeniul securității, atât bilateral, cât și în cadrul unor ample aranjamente din cadrul organizațiilor transnaționale.

În ceea ce privește procesul de instruire în comun, cei doi oficiali au trecut în revistă concluziile exercițiului Sea Breeze 20, desfășurat în luna iulie, și au discutat despre exercițiul ‘Blonde Avalanche’, care va avea loc în perioada 6 -11 septembrie în facilitățile de instruire ale Brigăzii 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’ din Brăila. În context, ministrul apărării naționale a răspuns invitației omologului ucrainean de participare a militarilor români la exerciții care sunt programate în această toamnă în țara vecină„, arată în comunicatul MApN.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here