Raluca Turcan a preluat mandatul de ministru al Muncii și Protecției Sociale

0
428
RECLAMĂnormedia.ro

Raluca Turcan a preluat astăzi mandatul de ministru al Muncii și Protecției Sociale de la fostul titular, Violeta Alexandru.

Noul ministru al Muncii a anunțat că avut deja o primă întâlnire cu reprezentanții instituțiilor din subordine pentru a stabili prioritățile noului mandat și i-a mulțumit Violetei Alexandru pentru determinarea, ambiția și rezultatele pe care le-a avut la conducerea ministerului.

Ministrul Raluca Turcan a precizat că principalele urgențe sunt soluțiile pe care Guvernul trebuie să le ofere pentru majorarea salariul minim, a indicatorului social de referință (ISR), dar și alocațiile de stat pentru copii, iar ca preocupare pe termen mediu este calcularea pensiilor pe baza contributivității.

”În ceea ce privește salariul minim, discuția din minister, dar și cea cu premierul Cîțu, se referă la faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației. Este un subiect pe care deja îl vom lansa în dezbatere publică, astfel încât să putem legifera această decizie”, a anunțat demnitarul.

Referitor la ISR, Raluca Turcan a amintit că acesta nu a mai fost majorat din 2015, dar o viitoare creștere a acestui indice va veni doar în urma unei dezbateri reale și nu în cheie electorală.

Noul ministru al Muncii a explicat că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban privind majorarea alocațiilor pentru copii va fi pusă în aplicare conform calendarului. Alocațiile vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021.

Raluca Turcan a mai anunțat o primă decizie adoptată în privința pensiilor: crearea de urgență a unei comisii care va reuni reprezentanți din mai multe ministere, cu rolul să identifice o soluție pentru calcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Structura comisiei va fi stabilită în 28 decembrie.

”Vreau să facem un pas mare în privința pensiilor, pentru că de multe ori acest subiect a fost tratat într-o cheie electorală, iar cei afectați sunt pensionarii. Calcularea pensiilor pe bază de contributivitate, aducând astfel echitate în sistem, este pentru noi o prioritate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

O altă măsură ce va fi adoptată de urgență este prelungirea cu șase luni a măsurilor active pentru angajații și angajatorii din domeniile restricționate în perioada stării de alertă, măsuri cu rol esențial pentru susținerea economiei.

La rândul său, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a mulțumit celor care i-au fost alături în acest an dificil și a declarat că din poziția pe care o va avea în Parlament va încerca să curețe toate modificările populiste, făcute mai ales în ultimele luni, care au făcut ca o serie de măsuri adoptate de Guvernul Orban să fie inaplicabile.

 

 

 

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here