Reacțiile organizațiilor internaționale după agresiunile din Cuba

Organizațiile internaționale sunt încă îngrijorate de răspunsul dur al guvernului cubanez la o lună după demonstrațiile din 11 iulie.

0
274

Pe 11 iulie 2021, în Cuba au fost realizate o serie de proteste împotriva guvernului cubanez și a Partidului Comunist. La o lună după aceste evenimente organizațiile pentru protecția drepturilor omului își exprimă îngrijorarea în urma reacțiilor dure ale guvernului cubanez. Încălcarea drepturilor omului împotriva protestatarilor generate de către guvern nu fac decât să înrăutățească situația actuală.

Protestele au fost generate de către numărul limitat de alimente și medicamente, amplificate de defectuoasa gestionare a pandemiei de COVID-19, care revenise în Cuba. Agresiunile guvernului asupra protestatarilor au creat o nouă divizare în rândul populației, care face încă o dată imposibil dialogul și deschiderea către nevoile sociale.

Au fost realizate acte care încalcă drepturile omului, care pun în pericol bunăstarea fizică și psihică a protestatarilor, precum și securitatea lor personală și juridică. Un număr mare de protestatari au fost arestați și închiși atât în data de 11 și 12 iulie, cât și mai târziu. A fost încălcată și legislația cubaneză, deoarece o parte dintre cei arestați au vârste cuprinse între 14 și 18 ani, vârsta minimă pentru răspunderea penală fiind de 16 ani. Alții au fost obligați să plătească o garanție între 2.000 și 5.000 de pesos cubanezi, mulți raportând numeroase acte de tortură și abuz.

Organizațiile internaționale pentru protejarea drepturilor omului au anunțat faptul că vor trimite comunicări experților pentru drepturile omului Organizației Națiunilor Unite, cu privire la situația din Cuba. Toate aceste măsuri au drept scop mobilizarea guvernul cubanez spre a adopta măsuri care să sfârșească represiunile și încălcarea sistematică a drepturilor oamenilor.

Apelului societății civile cubaneze adresat diferitelor organisme internaționale și guvernelor democratice care s-au mobilizat împotriva violenței realizate de către guvernul cubanez după protestele din 11 iulie. Informează de asemenea faptul că:

„Susținem diversele inițiative cetățenești și solicită în primul rând eliberarea imediată fără acuzații a celor reținuți în timpul protestelor și eliberarea activiștilor și a artiștilor care așteaptă procesul în timp ce sunt privați de libertate.” – Organizațiile internaționale

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.