UE aplică sancțiuni împotriva Poloniei pentru că vrea că schimbe justiția în favoarea politicienilor

Uniunea Europeană a luat marți măsuri pentru a obliga Polonia să respecte hotărârile celei mai înalte instanțe europene.

0
324

Uniunea Europeană a căutat marți să forțeze Polonia să se supună hotărârilor celei mai înalte instanțe europene, anunțându-și intențiile de a impune sancțiuni zilnice împotriva guvernului populist de la Varșovia; în urma unei neînțelegeri de lungă durată privind independența juridică a țării. Aceleași măsuri le-a adoptat UE și când în România, clasa politică de la conducere, la acel timp PSD, a încercat să schimbe justiția pentru a-și salva membrii cu probleme penale.

Ramura executivă a UE, Comisia Europeană, a precizat că intenționează ca Curtea Europeană de Justiție „să impună sancțiuni financiare Poloniei pentru a asigura respectarea” unei decizii juridice precedente a tribunalului.

Comisa Europeană, care monitorizează respectarea normelor legislative ale UE, a solicitat instanței cu sediul în Luxemburg să aplice o „sancțiune zilnică” Poloniei. Asta, până când această țară va îmbunătăți funcționarea Curții Supreme poloneze și va renunța la noile măsuri care se crede că pun în pericol independența judiciară.

Camera Disciplinară a Curții Supreme, căreia formațiunea de guvernământ i-a atribuit abilitatea de a penaliza judecătorii, este o sursă majoră de conflict. Numeroși judecători polonezi privesc această cameră ca pe o armă care îi obligă pe judecători să se pronunțe în favoarea celor aflați la putere, exact cum s-a întâmplat în România anii trecuți.

Judecătorii tribunalelor inferioare nu s-au dat bătuți

În timp ce partidul de la putere a umplut cele mai înalte instanțe, mulți dintre judecătorii tribunalelor inferioare au acționat în mod independent și au luat decizii care sunt contrare intereselor guvernului, tocmai pentru a nu da frâu liber celor aflați la putere.

De asemenea, organul executiv al UE a făcut un prim pas pentru a iniția o nouă acțiune în justiție împotriva Poloniei pentru că nu a respectat o hotărâre separată a CEJ, conform căreia reglementările acestei țări privind disciplinarea judecătorilor încalcă legislația UE.

UE crede că Varșovia nu se va grăbi să dea un răspuns rapid

La Bruxelles s-a declarat că, dacă Guvernul de la Varșovia nu va da un răspuns în timp util la „scrisoarea de punere în întârziere”, așa că cazul va fi adus din nou în fața Curții.

Într-o postare pe Twitter, Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, a afirmat că „hotărârile Curții Europene de Justiție trebuie să fie respectate în întreaga UE. Aceasta este o necesitate pentru a construi și a alimenta încrederea reciprocă necesară între statele membre și cetățeni deopotrivă.”

Ea a afirmat că Comisia Europeană este „pregătită să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru a găsi o cale de ieșire din această criză”.

Potrivit experților juridici, anumite schimbări ale justiției pe care le-a impus Guvernul de dreapta al Poloniei sunt considerate o tentativă de a slăbi autoritatea legilor UE în Polonia și de a se distanța chiar de cele 27 de state membre. În 2004, Polonia a intrat în UE, acceptând să respecte normele și legile acesteia.

Îngrijorările sunt mari, deoarece Polonia se îndreaptă ușor către un naționalism extremist

Preocupările legate de eșecul democratic al Poloniei au împiedicat, de asemenea, ca această țară să primească miliarde de euro din ajutorul european pentru a o ajuta să se refacă în urma pandemiei de coronavirus.

Nu numai că țara nu respectă legile europene, ci și le încalcă. Aceasta a instituit Stare de Urgență la granița cu Belarusul și a construit un zis de sârmă ghimpată spre a nu lăsa migranții să le intre în țară.

În timp ce negocierile cu Bruxelles-ul privind accesarea fondului de redresare au continuat săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că nimeni nu are dreptul de a da lecții de democrație țării sale.

„Nimeni nu ne va învăța ce sunt democrația și statul de drept, deoarece Polonia are o istorie foarte lungă și nobilă de luptă împotriva tuturor tipurilor de totalitarism și despoți”, a precizat Morawiecki pe Facebook.
„Am luptat pentru statul de drept și democrație în timpul anilor teribili ai comunismului, dar avem o tradiție mult mai lungă a democrației și nu vrem să fim instruiți de nimeni din Europa de Vest despre ce este democrația, ce este statul de drept, pentru că noi știm cel mai bine”, a continuat el.

La începutul acestui an, Morawiecki a solicitat Curții Supreme poloneze să decidă dacă în această țară central-europeană are prioritate Constituția poloneză sau legislația UE.

Curtea Constituțională și-a amânat decizia, iar următoarea audiere a fost programată pentru 22 septembrie. Verdictul ar putea pune în pericol ordinea juridică interconectată a UE dacă va da întâietate legislației poloneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.