1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații, desecare și drenaj. MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj.
Valoarea totală este de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.
Astfel, se are în vedere:
- sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150;
- creșterea suprafeței pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații.
- majorarea de la 531 la 666 al numărului de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații,
- majorarea suprafeței deservite de infrastructura de irigații, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.
Prin acest program, MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar.
De asemenea, inspectorii APIA și cei ai instituțiilor de specialitate delegate au început controlul la fața locului pentru cererile care fac parte din eșantionul de control aferent Campaniei 2022.
Eșantionul de control aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată conține un număr total de 56.177 beneficiari pentru care vor fi realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
- 51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
- 5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
- 15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.
Controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop trebuie efectuat până la data de 14 octombrie 2022, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.